Банкеръ Daily

Свят

Скопие обяви, че иска да развива инфраструктурни проекти с България

Благой Бочварски

Трябва да развиваме по-ясни и по-силни инфраструктурни проекти с България, част от които е Коридор номер 8. Когато говорим за пътната инфраструктура по източното разклонение от Скопие до границата с България, то струва около 100 милиона евро, което означава, че влагаме енергия и даваме принос за развитие на отношенията с България, заяви министърът на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония Благой Бочварски, цитиран от информационния сайт Фактор.

На практика рехабилитираме съществуващия път, ремонтираме експресната отсечка от Ранковце до Крива Паланка, който ще бъде част от целия проект. Инвестираме 100 милиона евро за пътищата. На места има проблеми с отчуждаването, понякога имаме застой, в момента се отказа една от компаниите изпълнителки и сега преговаряме с друга компания, но никога не сме се отказвали от пътната комуникация с България, заяви министър Бочварски за пътната инфраструктура към България, като посочи, че това има съществено значение и за подобряване на политическите отношения между двете страни, съобщава македонският сайт.

За железопътната линия към България, която остава проект от десетилетия, министърът каза, че сега най-сетне започва подготовката за тази капиталова инвестиция. "Имаме правителствено решение да съединим отсечките от Куманово до Беляковце, след това и до Крива Паланка. През първата четвърт на 2021 г. ще изберем изпълнител за първите две фази, а след това и за третата фаза от проекта. Трябват ни сериозни компании, които ще бъдат отговорни, защото само жп линията ще струва 600 милиона евро", каза Бочварски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във