Банкеръ Daily

Свят

Скопие няма план какво да прави, ако София му наложи вето за ЕС

Най-висшите представители на институциите на ЕС вместо на среща в Брюксел, поради Covid-19, вчера чрез няколко видеоконференции потвърдиха подкрепата си за Северна Македония и насърчиха правителството да продължи усилията си за реформи, предава скопското електронно издание "Локално".

Премиерът Заев смята, че с България не може да се постигне по-добро споразумение от Договора за добросъседство и сътрудничество и изрази увереност, че двете страни ще работят непрекъснато, възможно най-скоро, за да намерят решение на различията.

В разговорите премиерът Зоран Заев, който бе заедно с вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи, изразиха надежда, че готовността на страната ще бъде формализирана чрез приемане на рамка за преговори в началото на следващия месец, последвана от Първата междуправителствена конференция до края на годината.

Събеседниците очакват през следващия период да приключат всички приготовления и хармонизации за Първата междуправителствена конференция.

"Казахме на събеседниците си, че пътят ни към ЕС няма алтернатива и че очакваме да направим първите следващи стъпки съвсем скоро с всяка отворена глава за европейското качество на живот на нашите граждани", каза Заев.

Заключихме, посочи той, че и двете страни са инвестирали много и сме готови да изпълним изцяло и безусловно дневния си ред за ЕС с преговорите по главите.

"Няма да допуснем причини за нови отлагания, защото постигането на следващата ни стратегическа цел за членство в ЕС е наше тържествено задължение от името на бъдещето на страната и нейните граждани. Страната ни остава ангажирана да насърчава добросъседските отношения с непрекъснатото прилагане на Преспанския договор и Договора за добросъседство с България, което донесе нова енергия и допринесе за подновяване на интензивността на разширяването на ЕС със страните от региона", каза Заев.

"Споразуменията с Гърция и България не са просто писмо на хартия, те се изпълняват във всичките им аспекти. Радвам се, че България много често споменава, че остава твърд привърженик на членството ни в Европейския съюз. Вярвам, че в съответствие с европейските ценности и принципи има решение за всичко. Ние сме фокусирани върху намирането на решение, което ще създаде добра атмосфера за провеждането на първата междуправителствена конференция до края на годината", каза премиерът Заев и добави, че решението трябва да бъде намерено до Първата междуправителствена конференция.

По отношение на изявленията от България, външният министър Буяр Османи смята, че Скопие трябва да седи настрана от предизборния дискурс в София.

"Не бива да бъдем част от предизборния политически дискурс на съседната Република България, който има целта след това нашите реакции да бъдат използвани в рамките на предизборна кампания. Не мисля, че това ни служи на нас, или на добросъседските отношения и на това, което искаме да постигнем заедно като две държави", каза Османи.

В рамките на видеоконференцията, Заев, Димитров и Османи са говорили с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, комисарят по разширяването Оливер Вархели и председателя на ЕП Давид Сасоли.

Засега няма конкретен план какво би се случило, ако България наложи вето върху началото на преговорите, допълва ТВ "Алфа". Освен добра воля и диалог Заев не предложи нищо за начина, по който да решим проблема с исканията на София, които блокират Северна Македония. Заев не отговори дали, ако България блокира Скопие, договорът няма да бъде валиден, защото в същия документ източният съсед е задължен да подкрепя присъединяването на страната към ЕС.

"Знаете, че на практика избягвам такива въпроси "какво ще стане, ако стане" защото даваме шанс на това, което правим, наистина вярвам, че ще намерим решение", каза Заев, цитиран от "Алфа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във