Банкеръ Daily

Свят

Скопие: Непристойни са заплахите и шантажът на България

Съветът на посланиците на Република Северна Македония съобщи, че смята за "непристойна" заплахата на България с евентуално блокиране на пътя към членство в Европейския съюз, ако Северна Македония не признае, че македонската идентичност и език имат български корени, пише "Независен весник". "Посланиците реагират: София иска с шантаж и заплахи да търгува с македонската идентичност, език и исторически факти", пише в заглавие "Слободен печат".

Изданията публикуват позиция на Съвета на посланиците на страната, в която се казва, че през последните дни по неприемлив начин под въпрос се поставят отношенията и сътрудничеството между Република Северна Македония и Република България с обяснителен меморандум, изпратен от българска страна до членките на ЕС преди започването на първата междуправителствена конференция през декември тази година, с която фактически ще започнат преговорите на страната с ЕС.

Съветът на посланиците е изненадан защо официална София избра този акт навечерието на очаквани позитивни решения и оценки за нашия напредък и готовност за започване на преговорите, пишат изданията.

В позицията на посланиците се посочва също, че от 2017 г. Република Северна Македония решително е отворила нова страница в отношенията с подписаните договори с Република Гърция и Република България и искрено е започнала да изпълнява важни точки в договорите както това приляга на страна с проевропейска ориентация. Съветът на посланиците изразява открита подкрепа на президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев за позициите им, че няма да има отстъпки и компромиси за такива условия и искания, пише "Слободен печат".

"Това, което иска Захариева, Заев го е обещал", пише в заглавие "Слободен печат", цитирайки Християн Мицкоски.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ, в комуникация с граждани на живо във Фейсбук, на въпрос защо правителството не реагира на "провокациите на България" и какво ще правим, ако България ни блокира за ЕС, отговори, че за момента най-важното е да се състои тази междуправителствена конференция, което би означавало символично начало на преговорите. Мицкоски информира, че през седмицата ВМРО-ДПМНЕ ще свика заседание на парламента, на което да може открито да се разговаря за македонските червени линии, пише изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във