Банкеръ Daily

Свят

Скопие: Не сме преговаряли за промяна на знамето, герба и химна

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Източници от кабинета на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев опровергаха информацията, че са водени разговори с лидера на Демократичния съюз за интеграция  Али Ахмети за промяна на знамето, герба или химна на страната, съобщава  "Независен весник". 

От кабинета на Заев казват, че "в изявлението на Ахмети не се чува той да е казвал, че уж било разговаряно с премиера Заев или с който и да е друг представител на политическите субекти във властта".

Външният министър Буяр Османи също опроверга написаното в медиите и каза, че това е несериозно предадено изявление, което е от преди 20 години, когато се е разговаряло за знамето, за химна и за герба. 

Във вторник  скопското издание „Слободен печат“ писа, че председателят на най-голямата албанска партия в югозападната ни съседка Али Ахмети е казал, че  знамето и химнът на Република Северна Македония вече са на масата за преговори, а новият химн е само въпрос на време.

„Говорили сме и за химна, и за герба, и за знамето. Това са въпроси, по които трябва да бъде постигнат консенсус и там нещата ще зависят повече от постигането на договор между самите македонци. Що се касае до химна, имали сме разговори и няма значителна съпротива. Това е повече въпрос на време и мисля, че може да се разговаря без резерви“, заяви Ахмети.

Междувременно България продължи да отказва да се поддаде на натиска да каже "да" на пътя на Северна Македония към ЕС, въпреки предупрежденията от страните от блока, че с тази блокада "ЕС си стреля в крака“.

Министрите по европейските въпроси  обсъдиха във вторник приемането на рамката за преговори за Република Северна Македония и Албания.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви зам.-министър на външните работи Румен Александров, който представяше страната ни на срещата на министрите.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония, България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във