Банкеръ Daily

Свят

Скопие: Не може да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров заяви, че е невъзможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа, предаде МИА.

Димитров коментира снощи пред Телма ТВ желанието на България македонският език и македонското малцинство да не бъдат включвани в рамката на присъединителните преговори на Скопие с ЕС.

Външният министър на Северна Македония заяви, че езикът не е въпрос на признаване от държави и че в 21-и век никой не може да отрече правото на самоопределение и самоизразяване, особено в Европа. Той се спря и на политическата декларация между България и тогавашната Република Македония от 1999 г., според която двустранните документи се подписват на конституционните езици на двете страни, като подчерта, че тази клауза е напълно симетрична и реципрочна и в нея двата езика имат еднакво положение в комуникацията.

Димитров заяви, че македонската идентичност и език не могат да бъдат предмет на преговори, особено след подписването на Преспанския договор с Гърция, но също и защото Северна Македония не може да отстъпи по тези два основополагащи въпроса.

"Ние сме кандидати (за членство в ЕС) от 15 години, получихме "зелена светлина" на 26 март с подкрепата на България, която представи гледната си точка по въпроса в протокола от срещата. Нашата задача сега е да достигнем до разбирането, че никой не може да засяга нещо свято - езика и идентичността - и да построим общо бъдеще. Още повече, че споделената ни история не трябва да ни разделя, а да ни сближава. Това ще бъде много трудно, ще е нужна много работа и мъдрост. Не е възможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа. Ако българската дългосрочна цел е да бъде близка със Северна Македония, това сегашно оспорване ни раздалечава", подчерта Никола Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във