Банкеръ Daily

Свят

Скопие не иска незабавно членство в ЕС, а само преговори, обяви Заев

Зоран Заев (вдясно) и Алексис Ципрас

Ако Европейският съвет не вземе позитивно решение и не одобри започването на преговори със Северна Македония, ще накаже най-добрия пример от страните в региона, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в дискусията на срещата на високо равнище за Западните Балкани, организирана в Скопие от списание "Икономист".

Както съобщават местните медии, Заев изтъкна, че страната му вече 15 години е в чакалнята на ЕС и разбира, че някои членки са против разширяването на ЕС. "Ние не искаме незабавно членство, а само да започнем преговорите и да получим шанс да трансформираме нашето общество. Съседите ни, които вече са в ЕС - Гърция, България, Румъния, Хърватия, както и Австрия, Унгария, Италия използваха възможността още веднъж, по време на Общото събрание на ООН да подчертаят, че дават подкрепа за целите Западни Балкани, особено за Република Северна Македония, да стане част от съюза", каза Заев.

Премиерът подчерта, че е важно и за самия Съюз да вземе позитивно решение за Северна Македония и изтъкна, че "щом ЕС обеща, че ако изпълним това, което искат от нас, и те ще изпълнят обещанието си".

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас на свой ред каза, че Преспанският договор показва, че Северна Македония е сигурен партньор на ЕС и той трябва да определи дата за начало на преговори. ЕС трябва да прекрати националната си интровертност, призова той. В по-голямата част от речта си Ципрас напомняше за решаването на спора за името, чийто договор потвърждава и амбицията на ЕС да установи мир и стабилност.

Народът страда достатъчно заради конфликтите от миналото, каза Ципрас и отправи послание, че определянето на дата от ЕС ще бъде важно послание и за управляващите, и за гражданите. Според него даването на дата ще затвори всички възможности за нови войни и конфликти на територията на бивша Югославия. Той заяви, че договорът е сключен "поради щастливото съвпадение да има прогресивни правителства и в Северна Македония, и в Гърция".

Бившият помощник държавен секретар на САЩ Уес Мичъл на свой ред посочи, че Западът трябва да покаже, че позитивните примери трябва да бъдат наградени, и Преспанският договор беше такъв положителен пример. Договорът отвори нова глава в отношенията между Гърция и Северна Македония, даде възможност за по-добро икономическо сътрудничество и откри пътя на Скопие към ЕС. Преспанският договор има ефект върху целия регион, той е резултат от серия активности и е важен момент за интеграцията на целите Западни Балкани, каза Мичъл.

Той изтъкна и Договора за добросъседство с България, а като ключови за бъдещето на региона посочи разговорите между Белград и Прищина и очакваното начало на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във