Банкеръ Daily

Свят

Скопие: Членството на Северна Македония в ЕС е стратегически интерес за България

Един от основните приоритети на външната политика на Северна Македония е развитие на добросъседските отношения. В тази връзка недоразуменията с България от последните дни заради българския меморандум, изпратен до държавите-членки на ЕС, трябва да бъдат решени посредством интензивна комуникация както на политическо ниво, така и чрез заседания на смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Целият този процес трябва да се развива в рамките на Договора за добросъседство с България, който е основата за преодоляването на различията с нашия съсед, заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Той представи външнополитическите приоритети на страната, по които ще се работи през следващите четири години, като постави акцент върху добрите отношения със съседите, които „навлизат в нов етап от нашето общо политическо и обществено развитие”.

Той цитира мото, което е използвал в качеството си на вицепремиер по европейските въпроси: „Хубаво е да имаш добри съседи, но истинска победа е, когато те са ти приятели”.

„Днес, след като на практика затворихме или може би по-добре поставихме в рамка всички отворени въпроси със съседите, пред нас се появи предизвикателството да изкачим стълбата на добросъседството, за да отворим възможностите за дълбоко и дългосрочно приятелство“, каза Османи по повод ангажиментите, произтичащи от Договора за добросъседство с България и Договора за стратегическо партньорство с Гърция. Приоритетно през следващия мандат се предвиждат редица конкретни проекти.

Османи изрази увереност, че за България членството на Северна Македония в Евросъюза е стратегически интерес и че съществуващите различия ще бъдат преодолени посредством интензивен диалог и продължаване работата на комисията.

„Винаги, когато има празнина в комуникацията, нещо друго я запълва. Празнината се запълва от недоразумения, предразсъдъци, различни външни влияния и се създава всеки път, когато спрете да общувате. Мисля, че най-важното нещо сега е да се установи интензивна комуникация, за да се запълни празнината, която някой друг би могъл да запълни с друг дневен ред”, подчерта Османи, цитиран от БГНЕС.

В разговор с българския външен министър Екатерина Захариева двамата са се договорили динамиката да стане по-интензивна, да се договорят срещи на възможно най-високо ниво, да продължи работата на комисията и да настояват цялата комуникация, разговорите между двете страни и преодоляването на различия да бъдат в рамките на инструментите, предвидени в Договора за добросъседство.

Според Османи, българският меморандум се отклонява от принципите, залегнали в Договора за приятелство, чиято цел беше именно създаването на рамка, на инструменти, посредством които да бъдат преодолени съществуващите от десетилетия различия между двете държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във