Банкеръ Daily

Свят

Скандинавската SAS отмени над 1200 полета днес и утре заради стачка на пилотите

Скандинавската авиокомпания SAS отмени повече от 1200 полета, планирани за понеделник и вторник, заради стачка на пилотите си в Дания, Норвегия и Швеция, която вече засегна стотици хиляди пътници, съобщава Ройтерс.

Пилотите на SAS излязоха на стачка в петък, когато преговорите за заплатите се провалиха. Стачката повлия на около 70% от полетите на авиокомпанията и засегна около 280 000 пътници, включително с последните анулирани полета.

"Ние дълбоко съжаляваме, че нашите клиенти са засегнати от продължаващата стачка и сега когато SAS отменя полети в понеделник и вторник", се казва в изявление на авиокомпанията. „Стачката ще засегне още 61 000 пътници в понеделник, когато 667 полета са отменени. Във вторник ще бъдат засегнати 49 000 пътници и ще бъдат отменени 546 полета".

Превозвачът, създаден след Втората световна война, който остава част от шведското и датското правителство, заяви, че е готов да се върне към преговорите, но предупреди, че съгласието с исканията на пилотите ще навреди сериозно на компанията.

Пилотната група SAS, профсъюзна организация, която представлява 95% от пилотите на авиокомпаниите в Дания, Норвегия и Швеция, заяви, че спорът се отнася повече до заплатите, като посочва и изисквания за по-предвидимо работно време.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във