Банкеръ Daily

Свят

Скандинавието подкрепя членството в НАТО на Швеция и Финландия

Премиерите на Швеция и Финландия Магдалена Андершон и Сана Марин

Скандинавските членки на НАТО дадоха пълната си подкрепа за перспективата и последните две страни от региона да се присъединят към алианса. Това стана на мини среща на върха между петте страни и Индия, предаде ДПА.

"Решението е единствено и само ваше. Но бъдете сигурни: ако решите да се присъедините, имате пълната подкрепа на Дания", каза датският премиер Мете Фредериксен. Изявлението й като цяло отразяваше общата нагласа по време на събитието.

Дания, Исландия и Норвегия отдавна членуват в отбранителния алианс, но не и Финландия и Швеция, които запазиха неутралитета, който те така много ценят и поддържат още от времето на Студената война. Руската инвазия в Украйна и редовните нарушения на въздушното пространство от руските сили наклониха везните и сега и в двете страни има голямо мнозинство, което подкрепя членството в НАТО.

"Ще направим всичко възможно да осигурим бърз и безпроблемен процес на присъединяване", увери норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре. Той отбеляза, че "никой не трябва да принуждава тези страни, нито да ги лишава от каквото и да било право".

И Финландия, и Швеция редовно се координират с НАТО и участват в някои от ученията на алианса. Русия се обяви категорично против официалното присъединяване на тези страни към пакта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във