Банкеръ Daily

Свят

Ска Келер е номинирана за председател на Европейската комисия

Ска Келер е номинирана от Европейската партия на зелените за председател на Европейската комисия. Тя е от Германия и е на 37 години. Завършва магистърска степен по изучаване на исляма, тюркология и изучаване на юдаизма в Свободния университет в Берлин през 2010 г.  От 2009 г. е депутат в Европейския парламент, а от 2017 г. е съпредседател на парламентарната група на Зелените и Европейския свободен алианс.  

Името на съпредседателя на групата на "Зелените" в Европейския парламент Ска Келер нашумя у нас миналата година. Тя бе решила да заведе дело срещу тогавашния  вицепремиер Валери Симеонов. Спорът между двамата бе заради декларация на НФСБ през февруари по неин адрес. Заради посещението ѝ в България и включването ѝ в протестите в защита на Пирин, в декларацията Келер е определена като "персона нон грата“ и има искане тя да бъде "експулсирана с камионетка до Капъкуле“. 

"От височината на кое минаре, завършилата университета „Шабанчъ“ в Истанбул Ска (що за име!?) раздава правосъдие в чужда държава със самочувствието на добре платен командирован сюнетчия? Докога на покрилата се с позорна слава зелена активистка ще се позволява да дава оценки на българските институции?", попита Симеонов. 

Европейската партия на зелените е номинирала двама кандидати за председател на Комисията, като другият е Бас Ейкхаут от Холандия. Той е учил химия и екология, след което става изследовател в холандската агенция за оценка на околната среда. Бас Ейкхаут е депутат в Европейския парламент от 2009 г. 

Европейските политически партии предлагат кандидати за поста на председател на Комисия преди изборите на 23-26 май. Водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, ще бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите. Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер. 

Някои политически партии са номинирали повече от един кандидат за председател на Комисията, но всички са посочили само един кандидат, който да ги представлява на дебата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във