Банкеръ Daily

Свят

Ситуацията с върховенството на закона в Унгария още повече се е влошила

Докладчикът за Унгария в Европейския парламент Гуендолин Делбос-Корфилд заяви, че ситуацията с върховенството на закона в страната се е влошила допълнително, след като и театрите попаднаха под ударите на премиера Виктор Орбан, предаде БНР.

Като изрази притеснение от туита на унгарския държавен секретар по международните въпроси Золтан Ковач, който миналата седмица определи еврокомисаря за европейските ценности и прозрачността Вера Йоурова като част от "оркестъра на Джордж Сорос", Делбос-Корфилд допълни:

"Вече говорихме за медиите, правосъдието, академичната свобода. По всички тези въпроси нищо не се е подобрило, обратно нещата са се влошили. Ще напомня обаче, че вече има още един етап, защото унгарското правителство вече атакува и културния сектор в страната."

Миналата седмица хиляди унгарци излязоха на улицата, след като кабинетът на премиера Виктор Орбан внесе в парламента законопроект, който предвижда по-строг и централизиран контрол над театрите и сценичната дейност. Румънската евродепутатка от "Обновете Европа" Рамона Стругариу изрази възмущение от факта, че обществените медии са изцяло под контрола на правителството и добави:

"Някои медии съобщават, че няма руска пропаганда в Унгария. Причината за това обаче е, че пропагандата на Орбан е толкова силна, че на него не му трябват уроците на Путин. Той я изпълнява перфектно, просто вероятно това е нещо като състезание кой се справя по-добре."

"С чл. 7 се наказват несъгласните правителства. Вие сами допринасяте за тази дезинформация, като повтаряте недоказани и неверни твърдения", опонира евродепутатката от групата на европейските консерватори и реформисти - полякинята Ядвига Вишниевска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във