Банкеръ Daily

Свят

Ситуацията с коронавируса във Великобритания ще се влоши, преди да се подобри

Ситуацията с броя на починалите от коронавируса в Обединеното кралство ще се влоши вероятно още, преди да се подобри. Взетите от правителството мерки обаче забавят разпространението на болестта. Това заяви днес британският министър на жилищното строителство Робърт Дженрик, цитиран от Ройтерс.

"Следващите няколко седмици очевидно ще бъдат критични и вероятно през следващите дни ситуацията с броя (на починалите) ще се влоши още, преди да се подобри", каза Дженрик пред радио Би Би Си. Ако всички спазваме мерките, има основания да смятаме, че мерките ще започнат да изравняват кривата на вируса, добави той.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че трябва да се вземат спешни мерки за приоритетно тестване за коронавирус на служителите в националното здравеопазване, като лабораториите в болниците могат да бъдат използвани по-рационално.

Британското правителство е подложено на сериозни критики за недостатъчно тестове на персонала в здравеопазването, тъй като това би помогнало за връщането на самоизолиралите се, които имат отрицателна проба, и по този начин да се облекчи работата на най-натоварените в момента медици.

Ето защо сега здравният министър Мат Ханкок, който също се е самоизолирал, заяви, че лабораториите в болниците разполагат с капацитет, който може да бъде използват именно за тестване на служителите от здравеопазването.

Критики има и по принцип за недостатъчните тестове сред населението, като се посочва за пример Германия, където се правят по 70 000 такива на ден, докато в Обединеното кралство те са едва 12 000 дневно.

Тази сутрин министърът на жилищното настаняване Робърт Дженрик обеща до средата на април да се правят по 25 000 теста на ден.

Дженрик посочи, че като се изключат пациентите с явни симптоми на заболяването, приоритет при тестването ще имат здравните работници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във