Банкеръ Daily

Свят

Системите С-400 отиват на турско-сирийската граница и в Северен Кипър?

Ахмет Берат Чонкар, член на комисията по външна политика и заместник-председател на турската група в Парламентарната асамблея на НАТО, заяви, че има вероятност руските ракетни системи да бъдат разположени на границите на Турция със Сирия и със Севернокипърската турска република (призната единствено от Турция). Турският депутат посочва това в интервю пред руския вестник "Известия".

Чонкар, който е и съпредседател на Турско-руския обществен форум, подчертава в същото интервю, че "граничните райони на Турция със Сирия и Северен Кипър са буквално като буре с барут". По думите му на териториите на държавите, които обграждат Турция - Ирак, Иран, Сирия и Кипър, съществуват горещи зони, които са заплаха за националната сигурност на страната.

"Сред заплашващите сигурността на Турция на първо място е регионът на Източното Средиземноморие. Това са Сирия и Кипър. Поради тази причина обмисляме вероятността да укрепим преди всичко сигурността на южните и източните граници на Турция ", казва той пред "Известия".

Макар още да няма категорично решение за това къде да бъдат разположени системите С-400, турската страна е сигурна, че те ще подсилят националната й сигурност, допълва турският депутат.

Независимо от заплахите на САЩ, че ще наложат санкции, като я лишат от доставката на самолетите Ф-35, Анкара не отстъпи от покупката на руските системи за противовъздушна отбрана С-400. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган тези дни съобщи, че доставянето на системите ще започне в първата половина на настоящия месец юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във