Банкеръ Daily

Свят

СИРИЗА увери, че Гърция няма да излезе от еврозоната

В случай на победа на главната опозиционна партия СИРИЗА на предсрочните избори в Гърция на 25 януари, страната ще остане член на еврозоната. Това се подчертава в официално изявление на СИРИЗА, публикувано по повод "ужасяващите истории, разпространявани в Европа за неминуемо излизане на Гърция от еврозоната".

Според данни на допитване до общественото мнение, публикувани на 4 януари, СИРИЗА може да спечели парламентарните избори. След публикация в германското сп. "Шпигел", че Берлин е признал възможността за излизане на Гърция от еврозоната, СИРИЗА понесе жестоки критики от страна на гръцкото правителство, начело с премиера Андонис Самарас заради това, че именно тя е започнала кампанията със заплахи за излизане на страната от еврозоната и сега в цяла Европа се вдига шум по повод тези изявления.

В декларацията на СИРИЗА се казва, че единствено Самарас е посмял са обвърже предстоящата победа на опозиционната партия на изборите с излизането на Гърция от еврозоната. В документа се подчертава също, че СИРИЗА не шантажира Европа с терористични сценарии и се допълва, че възможната победа на изборите на опозиционната партия ще бъде призната в цяла Европа като прекрасна възможност да се преразгледа текущата политика на строги икономии.

По повод публикацията в германското списание и реакцията, която тя предизвика, СИРИЗА отбелязва, че информацията относно каквото и да е изменение на германската позиция по отношение на Гърция и на еврозоната е било официално опровергано от правителството на Федералната република, както и от ЕК.

Сп. "Шпигел" породи бурна реакция в Германия и зад граница, се допълва в документа на СИРИЗА. В него се цитират изявления на длъжностни лица от ЕС, които доказват, че по мнение на европейците Гърция няма да излезе от еврозоната каквото и правителство да се сформира след изборите. В заключение СИРИЗА призовава Самарас незабавно да престане с кампанията за очерняне на страната зад граница и за сплашване на гръцкия народ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във