Банкеръ Daily

Свят

СИРИЗА печели вота в Гърция с минимална преднина

Партията на Алексис Ципрас СИРИЗА печели предсрочните парламентарни избори в Гърция. Това става ясно от екзит пол данните, в които се разбира, че победата е с минимална разлика. 

За СИРИЗА са гласували около 30-34 процента от избирателите, а за дясноцентристката формация "Нова демокрация" бюлетина са пуснали около 28.5-32.5 от хората, имащи право на глас. На трето място е крайнодясната партия "Златна зора" с 8%. Четвъртото и петото място ще са за традиционната левица от ПАСОК и комунистите с по около по 7 на процента. Предварителните данни означават, че "Нова демокрация" на теория все още има шансове и да стане победителка, но ще й е трудно.

Според предварителните данни избирателната активност в страната е изключително ниска като наблюдатели посочват, че има възможност около 60% от хората да не са отишли до урните, въпреки че вотът там е задължителен.

Данните потвърждават и прогнозите, че новото правителство в Атина ще трябва да бъде коалиционно. За спечелване на пълен контрол над 300-местния парламент е нужно спечелването на поне 38% от гласовете. 

До предсрочните парламентарни избори в Гърция се стигна, след като премиерът Алексис Ципрас подаде оставка. Той и неговата лява радикална партия СИРИЗА дойдоха на власт в резултат на вота от 25 януари тази година.

Неговото правителство прие всички условия на международните кредитори, въпреки че се обявяваше за прекратяване на политиката на строги икономии. 

В резултат на тези действия на Ципрас Гърция получи трета програма с финансиране на стойност 86 милиарда евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във