Банкеръ Daily

Първи екзит пол в Гърция:

СИРИЗА е с 32%, зад нея с 2 пункта е "Нова демокрация"

СИРИЗА е първа политическа сила и получава 32% от гласовете на избирателите на извънредните парламентарните избори в Гърция, провеждащи се днес, сочат първите данни от екзит пол, съобщава РИА Новости.

Втора е консервативната "Нова демокрация" с 29.6%, а на трето място е крайнодясната националистическа "Златна зора“ с 6.8% от гласовете на избирателите.

Комунистическата партия на Гърция получава 6.5%, ПАСОК - 6.2%, а "Потами“ - 4.8%. 

Отцепниците от СИРИЗА, които създадоха "Народно единство“ имат 3.1%, като резултатът и на партията "Независими гърци“ на Панос Каменос е същият. 

Данните са малко преди обед, когато е направен първият екзит пол, а в 15:00 и 18:00 часа предстоят още два.

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас и лидер на лявата СИРИЗА изрази увереност, че народът ще даде на партията му силен мандат за управление на страната. "Народът ще даде мандат на силно правителство за предстоящите четири години, на правителство, което може да води борба и което ще продължи със същата настойчивост и самоотверженост защитата на справедливото дело на гръцкия народ не само в Европа, но и в собствената страна“, заяви Ципрас. 

Лидерът на гръцката партия "Нова демокрация“ Вангелис Меймаракис заяви, че е гласувал "за прогонването на бедността“, след като пусна бюлетината си в избирателна секция в района Маруси, в северната част на Атина.  "Гласувах за прогонването на бедността и лъжите и връщането на автентичността. Утре ние ще приветстваме изгряването на нова Гърция с усмивка“, каза Меймаракис . 

Председателят на гръцката Комунистическа партия Димитрис Коцумбас предупреди гръцкия народ, че идват "трудни времена“ и го призова да изрази подкрепата си за комунистите, след като гласува в избирателна секция в Неа Йония в западната част на Атина. "Ние призоваваме всички да гласуват. Не си стойте у дома днес. Моментът е критично важен. Идват трудни времена“, каза Коцумбас.

Водачът на центристката партия "Потами“ Ставрос Теодоракис гласува в избирателна секция в град Ханя на остров Крит. "Надявам се, че броят на хората, които ще се въздържат от гласуване да е нисък. Хората трябва да излязат и да гласуват. Гърция може да направи скок в бъдещето. Страната се нуждае от промяна“, заяви Теодоракис. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във