Банкеръ Daily

Свят

Сирийският конституционен комитет започна работа по нова конституция на Сирия

Мохамад Джавад Зариф, Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу

В Женева започва работа Сирийският конституционен комитет. В него участват 150 души - по 50 представители на правителството, опозицията и гражданското общество, предаде БНТ.

Основната му цел ще бъде създаването на нова Конституция на Сирия, която да спомогне за политическото регулиране на конфликта в страната.

Часове преди началото на форума инициативата беше приветствана от външните министри на Русия, Турция и Иран.

Тримата външни министри от астанинския формат проведоха снощи тристранна среща, като разговаряха и със специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Гайр Педешен. След срещата тримата дадоха и съвместна пресконференция, огласявайки съгласуваната си обща позиция.

"Ние призоваваме страните в преговорите да постигнат споразумение", каза руският първи дипломат Сергей Лавров.

"Стабилен мир в Сирия може да бъде установен само чрез диалог между Дамаск и опозицията", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той добави, че Москва, Анкара и Техеран "осъзнават какви сложности могат да възникнат в процеса на работата на сирийския Конституционен комитет, но "страните гаранти продължават да оказват подкрепа на този процес".

"Обещаваме да не се месим в този процес", каза иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

В тристранното заявление Русия, Турция и Иран потвърждават пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Сирия и отхвърлят всякакви сепаратистки стремежи на сирийска територия. На пресконференцията Лавров изрази благодарност на колегите си от Иран и Турция за продължаващото сътрудничество във формата от Астана.

Спирайки се на плановете на САЩ да изпратят допълнителни сили за защита на петролните находище в Сирия, руският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес, обвини Вашингтон в "незаконни действия".

Според него САЩ и участниците в коалицията, което те предвождат, се намират в Сирия незаконно, защото "нямат разрешение за това от законното правителство на Сирийската арабска република". Той добави, че защитата на петролните полета на Сирия от джихадистите на "Ислямска държава" е само претекст за американците да останат в тази страна. Още повече, че още през март т.г. Белият дом публично заяви, че "Ислямска държава" е победена и унищожена докрай.

"Всяка експлоатация на природните ресурси на суверенна държава без нейното съгласие е незаконна и нашите американски колеги прекрасно знаят за тази наша позиция. Ние ще я отстояваме", отбеляза Лавров.

Военното присъствие на Русия, Иран и Турция в Сирия се осъществява с одобрението на властите на страната за разлика от незаконната дейност на САЩ на сирийска територия, подчерта той.

Силите на Русия и Иран ще останат в Сирия до тогава, докато това искат правителството и народът на тази страна, каза външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф на тристранната пресконференция в Женева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във