Банкеръ Daily

Свят

Сирийската армия навлезе в стратегическия град Хан Шейхун

Сирийските бунтовници и джихадистите са се изтеглили от град Хан Шейхун, една от ключовите в стратегическо отношение територии в южната част на провинция Идлиб, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирайки неправителствена организация.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че след офанзивата на сирийските правителствени войски в региона бунтовниците са напуснали и последните си позиции в съседната провинция Хама.

Джихадистката групировка "Хаят Тахрир ал Шам" заяви обаче в Телеграм, че не са напуснали Хан Шейхун, а след интензивни бомбардировки са се предислоцирали в южната му част, която още е под техен контрол.

Град Хан Шейхун отдавна е гореща точка в гражданската война в Сирия. Там беше извършена атака с химическо оръжие през 2017 г., за която експерти на ООН обвиниха Сирия. Инцидентът предизвика ракетни удари от страна на САЩ.

Конфликтът в Сирия продължава повече от осем години.

Хан Шейхун е стратегически значимо бойно поле в провинция Идлиб. Той е разположен по пътя между Дамаск и Алепо, който свързва двата най-големи града в Сирия и минава през контролирана от бунтовниците територия.

Градът беше обект на голяма офанзива от страна на силите на сирийския президент Башар Асад през последните месеци. Стотици цивилни бяха убити, а още стотици хиляди бяха прогонени от домовете си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във