Банкеръ Daily

Свят

Сирийската армия и кюрдските сили за първи път се сбиха

В Сирия за първи път избухнаха боеве между войски на режима и арабско-кюрдски сили, подкрепяни от САЩ, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес.

Боевете са започнали в провинция Ракка, в две села на около 40 км от град Ракка, малко след като вчера следобед американски боен самолет свали в същия район бомбардировач на сирийския режим.

"За първи път се водят истински боеве между войски на режима и арабско-кюрдските сили в Сирия", каза на АФП директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман.

Сирийски войски вчера стигнаха до границите на зоните под контрола на силите, подкрепяни от проамериканската коалиция, в северна и южна Сирия, добавя АФП.

По-рано стана известно, че американски боен самолет е свалил вчера сирийски бомбардировач. Информацията бе потвърдена от САЩ.

Сирийският хвърлил бомби над сили, подкрепяни от международната коалиция на САЩ, на около 40 км от Ракка, се казва в американската официална информация.

Централното командване на САЩ обяви, че сирийският самолет е свален при "колективна самоотбрана на войски на коалицията и техни партньори" от Сирийските демократични сили (СДС) близо до Табка.

Сирийската армия съобщи малко преди това, че водената от САЩ коалиция е свалила сирийски самолет, който изпълнявал бойна мисия срещу "Ислямска държава".

Сирийският Су-22 е свален от американски изтребител-бомбардировач Ф/А 18 Супер Хорнет, уточни ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във