Банкеръ Daily

Свят

Сирия осъди идеята на Тръмп САЩ да признаят анексията на Голанските възвишения

Израелски войници на Голанските възвишения

Сирийското външно министерство осъди и нарече "безотговорно" изявлението на американския президент Доналд Тръмп, според когото САЩ трябва да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, предаде ТАСС. "Американската позиция за окупираната част от сирийските Голански възвишения ясно отразява факта, че САЩ пренебрегват международните норми и очевидно нарушават международното право", цитира Франс прес изявление на източник от министерството в Дамаск пред официалната сирийска агенция САНА.

Според сирийската дипломация позицията на САЩ открито нарушава резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 1981 г., признала за лишена от юридическа сила извършената от Израел анексия на сирийските територии, завзети през войната от 1967 г., поясняват ТАСС.

"Сирийската нация е изпълнена с още по-голяма решимост да освободи този скъпоценен къс от сирийската национална територия с всички достъпни средства", се казва в изявлението на външното министерство в Дамаск, цитирано от Ройтерс.

"След 52 години е време Съединените щати да признаят пълния суверенитет на Израел над Голанските възвишения, които са от критично стратегическо значение и важни за сигурността на Държавата Израел и Регионалната Стабилност!", написа в Туитър вчера Тръмп.

Едно такова признаване би белязало голяма промяна в политиката на САЩ седмица преди израелският премиер Бенямин Нетаняху да пристигне във Вашингтон, където е предвидено да се срещне с американския президент. Нетаняху, за когото на 9 април предстоят предсрочни парламентарни избори в Израел, призовава Съединените щати да признаят суверенитета на страната му над Голанските възвишения, отбелязва Ройтерс.

Израелският премиер приветства думите на американския президент, че е време САЩ да признаят суверенитета на Израел над стратегическото плато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във