Банкеръ Daily

Свят

Сирия иска спешно заседание на Съвета за сигурност за Голанските възвишения

Сирия е поискала спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка със ситуацията около Голанските възвишения, съобщи ТАСС, като се позовава на Франс прес.

За сирийското искане са съобщили дипломатически източници.

В понеделник САЩ признаха суверенитета на Израел над Голанските възвишения. Израел окупира сирийската област във войната през 1967 г. и я анексира през 1981 г. Франция, която в момента председателства Съвета за сигурност, трябва да насрочи дата за заседание по въпроса.

Петте страни от ЕС, членки на Съвета за сигурност на ООН, отхвърлиха снощи решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения за израелска територия и изразиха безпокойство, че то може да има сериозни последици, предаде Франс прес.

Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция подчертаха, че европейската позиция не се е променила и че съгласно международното право, залегнало в резолюциите на ООН, Голанските възвишения остават окупирана от Израел сирийска територия.

"Не признаваме израелския суверенитет над териториите, окупирани от Израел след юни 1967 г., включително Голанските възвишения, и не ги смятаме за част от територията на Държавата Израел", каза пред репортери белгийският постоянен представител в ООН Марк Пестен де Бойтсверве.

"Изразяваме сериозното си безпокойство от последиците от признаването на незаконно анексиране и последиците в по-широк регионален план", каза той в присъствието на постоянните представители на останалите четири страни.

Изпълняващият длъжността постоянен представител на САЩ в ООН Джонатан Коен заяви на заседание на Съвета, посветено на Близкия изток, че Вашингтон е взел решението си, за да се противопостави на сирийския президент Башар Асад и Иран.

На заседанието Русия и Китай се обявиха против американското решение, същото направиха и Индонезия и Южна Африка - две страни, силно подкрепящи палестинците.

Съветът за сигурност ще обсъди решението на САЩ на заседанието, посветено на бъдещето на мироопазващите сили на ООН в Голанските възвишения (УНДОФ).

Facebook logo
Бъдете с нас и във