Банкеръ Daily

Свят

Сириец в Германия върна изгубени 50 000 евро

Бежанец от Сирия върна 50 000 евро и три спестовни книжки, които германска гражданка била забравила в стар гардероб, предаде ДПА.

Муханад Муса избягал от войната в Сирия, където останали родителите му и тримата му по-малки братя. Пристигнал в Европа с надуваема лодка през Средиземно море, после прекосил балканските държави и накрая стигнал в Германия, където кандидатствал за бежански статут и го получил.

Муса започнал да устройва новия си живот в северозападния град Минден. С малкото пари, които му останали от това пътуване, той купил от пазара стар гардероб. Когато го занесъл в квартирата си, установил, че в долната му част имало двойно дъно.

Там сириецът открил плик с 50 000 евро и три спестовни книжки, в които сумите били два пъти повече от парите в плика. Банкнотите в плика били нови и Муханад дори решил, че са фалшиви. Първо той си помислил, че с тези пари би могъл да доведе в Сирия братята си, които са на над 20 години и може да получат повиквателна за армията.

Муханад се свързал с тях и им разказал за находката, после се допитал до приятел и до мюсюлмански духовник за съвет. Дори отворил Корана, за да потърси отговор на дилемата си. След тези консултации той стигнал до извода, че религията му не му позволявала да държи чужди пари у себе си.

Ето защо сириецът решил да ги върне на собственика им. Обърнал се към имиграционната служба в града, а оттам го посъветвали да се обърне в полицията. И полицаите, и имиграционните служители били изненадани, че той предава парите.

Накрая полицията открила жената, на която били парите и нейното семейство. Те се срещнали с Муханад и в знак на благодарност му платили скъп шофьорски курс. Полицията пък съобщила за постъпката на бежанеца на специална пресконференция, на която го нарекла герой.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във