Банкеръ Daily

Свят

Синът на Ливиу Драгня - сред топ земеделците в Румъния

Валентин и Ливиу Драгня

Валентин Драгня - син на досегашния лидер на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който влезе в затвора, се оказа в топ 15 на най-големите инвеститори в земеделски площи в Румъния, съобщава специализираният сайт "Економика".

Сайтът публикува класация на най-големите инвеститори по големина на обработваемите площи, за които миналата година са искани субсидии, като цитира данни на Разплащателната агенция за земеделието (APIA).

Осем от компаниите, които са експлоатирали миналата година най-големите земеделски площи в Румъния и за които са били търсени субсидии, принадлежат на чуждестранни инвеститори. Датската компания "Инглебай" е станала третият по големина играч на пазара, измествайки компанията "Комчерял" Васлуй на бизнесмена Адриан Порумбою, която изпадна в неплатежоспособност. Изненадата идва от едно ново име на пазара - Валентин Драгня, синът на Ливиу Драгня, посочва "Економика".

Ливиу Драгня, смятан за най-влиятелния човек в Румъния, бе осъден в понеделник окончателно за корупция и вече се намира в затвора Рахова. Дотогава той бе лидер на управляващата партия, контролираше правителството чрез избрани от него премиери и заемаше поста председател на долната камара на парламента (третият човек в държавната йерархия).

До 2017 г. Валентин Драгня бе собственик на голяма свинеферма в окръг Телеорман, откъдето е родом фамилията. Той успя да продаде всичките си прасета непосредствено преди избухването на епидемия от чума по свинете, писаха тогава румънски медии.

Сега се оказва, че компанията "Нутрело Груп" АД, собственост на Валентин Драгня (80 процента от акциите) и Габриел Путиняну, експлоатира 1200 хектара земи в окръг Телеорман и се нарежда на 15 място в класацията.

Драгня джуниър обаче е далеч след останалите големи инвеститори, които в по-голямата си част са чужденци, отбелязва сайтът.

Най-големият инвеститор е "Агрикост" ООД - фирма на инвестиционния фонд от Саудитска Арабия "Ал Дахра холдинг", който експлоатира 57 000 хектара в района на Браила. На второ място се нарежда румънската "Интерчерял" АД на бизнесмена Йоан Никулае. На трето е датската "Инглебай", контролирана от семейството на милиардера с шведски произход Ханс Раусинг, който е сред 100-те най-богати хора в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във