Банкеръ Daily

Свят

"Синхуа" освободи колекция от фоторепортажи в вид на NFT

Централата на агенция "Синхуа" в Пекин.

Китайската информационна агенция "Синхуа" освободи колекция от свои фоторепортажи във вид на незаменим токен (NFT) (non-fungible token, уникален запис в даден блокчейн). Това е първата в Китай "цифрова колекция от новини", съобщават от агенцията.

"В тази цифрова колекция от новини са запазени много драгоценни исторически моменти през 2021 година, като това е резюме в края на годината", пише в съобщението на "Синхуа". От агенцията наричат тази колекция "цифровата памет, записана в света на метавселената".

Единадесетте  фоторепортажа в вид на NFT се пускат безплатно на 24 декември.

Незаменимият токен (NFT) може да се използва за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове. Цифровият сертификат на основата на технологията блокчейн, потвърждава правото на собственост върху един виртуален актив. Достъпът до всяко копие на оригиналния файл обаче не е ограничен от NFT. Копията на тези цифрови записи са достъпни за всеки, независимо че NFT предоставя на собственика доказателство за собственост, отделена от авторските права.

Технологията NFT е създена през 2017 година. За времето на нейното съществуване са били продадени над 5 млн. токени.

Синхуа е официалната държавна информационна агенция на Китайската народна република. Това е най-голямата и най-влиятелната масова медия в страната, както и най-голямата информационна агенция в света по брой кореспонденти.

Синхуа извършва дейност в над 170 чуждестранни отдела по света и поддържа 31 отдела в Китай - по един за всяка административна единица плюс един военен. Синхуа е единственият канал за разпространяване на важни новини, свързани с комунистическата партия и китайското централно правителство. Щаб квартирата на агенцията в Пекин се намира стратегически близо до офиса на генералния секретар на партията (Джуннанхай).

Освен информационна агенция, Синхуа е и издател - тя притежава над 20 вестника и дузина списания, които публикува на няколко езика.

Чуждестранни медийни експерти описват агенцията като „очите и устата“ на партията, следейки това, което е важно за народа. Най-влиятелният вестник в Китай -  "Женмин Жибао" („Народен ежедневник“)  използва материали от "Синхуа" за около една четвърт от статиите си.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във