Банкеръ Daily

Свят

Символ на Конфедерацията ще бъде премахнат от знамето на щата Мисисипи

Парламентът на щата Мисисипи в град Джаксън

Сенатът на американския щат Мисисипи е гласувал от знамето на щата да бъде премахнат символ на Конфедерацията, съобщава Франс прес. Решението е взето с 37 гласа "за" срещу 14 гласа  "против".

Става дума за синия кръст с бели звезди, който се намира в горния ляв ъгъл на знамето на Мисисипи. Той е бил боен символ на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ.
Промяната на знамето е подкрепена от Камарата на представителите на местния парламент с 91 гласа "за" срещу 23 гласа "против".
Мисисипи е последният американски щат, който има на своето знаме символа на Конфедерацията. А той се свързва с времената на робството в Съединените щати. Заедно с това депутатите в местния парламент са решили, че щатът трябва да има ново знаме.

На 10 декември през 1817 г. Мисисипи (Mississippi) става 20-ят американски щат, разположен в южната част на страната. Бреговете му се мият от Атлантическия океан.

Населението на щата е 2 910 540 човека (по данни от 2006 г.), а Мисисипи е с обща площ от 125 443 кв. километра.
Американският щат е взел името си от едноименната река в Северна Америка. Със своите 3778 км, тя е втора по дължината на континента след Мисури (4130 км). Понеже Мисури е приток на Мисисипи, те обикновено се разглеждат като една речна система с обща дължина 6270 километра. Други нейни притоци са реките Охайо, Арканзас, Илинойс (които също са дали имената си на съответните американски щати).

Името Мисисипи произлиза от думата "миси-зийби" на езика оджибуе или от алгонкинската дума "миси-сепе", които означават "велика река".

Испанският конкистадор Ернандо де Сото (Hernando de Soto, 1496 - 21 май 1542 г.) е първият европеец, за когото е документирано, че е видял реката. Достигайки до нея на 8 май 1541 г., той я кръщава Rio de Espiritu Santo (река на Светия дух).

Неговото име носят още много забележителности в САЩ, сред които са град Хернандо в щата Мисисипи, марката автомобили "Де Сото", произвеждани в периода 1928-1961 г., както и моста "Ернандо де Сото" на река Мисисипи, свързващ градовете Западен Мемфис, Арканзас и Мемфис и Тенеси.
През 1682 г. французите Рьоне Робер Кавелие и Анри дьо Тонти наричат реката Колбер, на името на Жан-Батист Колбер (финансов министър на Луи XIV от 1665 до смъртта си). Те също наричат областта по поречието Луизиана (La Louisiane), на името на крал Луи XIV, и я обявяват за френска територия. През 1803 г. Наполеон Бонапарт продава тази територия на САЩ. Двете понятия не трябва да се бъркат - днешният щат Луизиана е само малка част от територията Луизиана.

Река Мисисипи преминава през два климатични пояса преди да стигне до Мексиканския залив: умерен пояс и субтропичен. Реката прекосява целите Съединени американски щати (САЩ) преди да достигне до устието си, от където тя се отправя към Атлантическия океан.

Джаксън (Jackson) е столицата на щата Мисисипи. Градът е основан през 1822 година. В него живеят 176 614 души, което го прави най-големия в щата.

Тук е роден Томас Харис (Thomas Harris) - автор на едни от най-известните трилъри на нашето време – поредицата за Ханибал Лектър. Романът "Мълчанието на агнетата" се продава в повече от 12 млн. екземпляра, и това става без нито една публична изява на автора Томас Харис. Той никога не е давал интервю и успява да запази своята самоличност скрита зад героя си Ханибал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във