Банкеръ Daily

Свят

Силно земетресение в Хърватия, има загинали и разрушения

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разтърси Хърватия в 12.20 часа местно време /13.20 българско/, съобщиха хърватските медии.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на 46 км югоизточно от Загреб, в района на Петрине. Огнището на земетресението е било на дълбочина 10 км. Трусът е продължил около половин минута и е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб.

Националната телевизия ХРТ съобщи, че центърът на Петрине е неузнаваем. Хората са избягали в парка, някои са скачали от покривите.

Според ХРТ трусът е съборил покрива на болницата в Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил.

Земетресението е било усетено силно в Загреб, жителите са в шок, а на улиците има задръствания от хора и коли. Според още непотвърдени данни персоналът и пациентите на детска болница в столицата са били евакуирани.

Вчера централната част на Хърватия беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което причини материални щети.

Дете е загинало при днешното земетресение, съобщи информационният сайт Индекс.

Смъртта на детето бе потвърдена от кмета на град Петрине в епицентъра на труса Даринко Думбович. На майката на загиналото дете в момента се оказва медицинска помощ.

В града има много срутени сгради, чуват се викове, има ранени и загинали, посочва сайтът.

"Страшно е, има мъртви, има ранени. Видяхме едно дете как загина на площада. Центърът на Петрине е унищожен. Седем наши инженери бяха затрупани под една сграда, но успяхме да ги измъкнем. Това е катастрофа, пращайте помощ, каквато имате", каза един от инженерите, изпратени да оценяват щетите от вчерашното земетресение с магнитуд 5 в същия регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във