Банкеръ Daily

Свят

Силно нарасна търсенето на редки банкноти с лика на Елизабет II

След смъртта на Елизабет II колекционерите станаха много активни в търсенето на редки монети и банкноти с нейното изображение. За това пише Reuters.

Особен интерес представлява 20-доларовата канадска банкнота с лика на Елизабет II от детството ѝ, която е пусната в обръщение преди Втората световна война, и 50-центовата австралийска монета, която е емитирана преди Платинения юбилей на кралицата. Заявките за придобиване на банкноти и монети постъпват както от опитни колекционери, така и от новаци. По данни от Книгата на рекордите на Гинес изображението на Елизабет II може да се види върху 33 валути по целия свят.

Заедно с търсенето на монети и банкноти с кралицата растат и цените им. За това пред Reuters разказва Питър Хатчисън, специалист по монетите в компанията Hattons of London.

Централните банки на Канада, Австралия и Нова Зеландия обявиха, че банкнотите с изображението на кралица Елизабет II ще останат в обращение още дълги години. Кралският монетен двор на Австралия пък съобщи, че в бъдеще върху банкнотите и монетите ще се появи и изображението на крал Чарлз III. "Исторически традицията е, монетите с изображението на новия суверен да се емитират примерно 12 месеца след коронацията му", се уточнява в съобщението.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във