Банкеръ Daily

Свят

Силна седмица в ЕП: Гео-блокиране, състав на бъдещия парламент, климат

Улесняване на онлайн пазаруването, по-бързо намаление на емисиите на СО2 и съставът на ЕП бяха в центъра на вниманието на пленарната сесия в Страсбург.

Депутатите приеха регламент за слагане на край на гео-блокирането, който задължава търговците да осигуряват на всички хора онлайн достъп до предлаганите от тях стоки и услуги при еднакви условия, независимо от това откъде те се свързват.

Бяха приети промени в правилата за търговията с емисии в ЕС, насочени към засилване на стимулите за разработване на по-чисти технологии и намаляване на изпусканите в атмосферата парникови газове.

Парламентът гласува предложение за намаляване на депутатските места в ЕП от 751 до 705 за следващите европейски избори. Крайното решение за разпределението на местата по страни ще бъде взето от държавните ръководители в ЕС.

Депутатите заявиха също така готовност да отхвърлят всеки кандидат за председател на Комисията, който не е бил номиниран като „водещ кандидат“ от европейска политическа партия преди изборите.

В реч за бъдещето на Европа хърватският министър-председател Андрей Пленкович подчерта значението на солидарността, равенството, икономическия растеж и сближаването.

Страните в Европа трябва да засилят информираността и мерките за превенция на генитално осакатяване на жени, заяви Парламентът в резолюция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във