Банкеръ Daily

Свят

Сигурността на Европа зависи от Западните Балкани, смята Доналд Туск

Европейският съюз трябва да използва срещата на високо равнище в София, за да потвърди отново европейската перспектива пред Западните Балкани. Това е заявил снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск на среща в Любляна със словенския премиер Миро Церар, съобщава агенция МИА и БГНЕС.

ЕС подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани, защото балканската сигурност е европейска сигурност, е посочил Доналд Туск.

Словенският премиер Миро Церар е заявил, че е време страните от ЕС да решат дали държавите от Западните Балкани трябва да бъдат напълно интегрирани в ЕС и НАТО или да бъдат оставени сами да търсят своя път. Церар твърдо вярва, че първият вариант е най-доброто решение.

Ние се съгласихме, че ЕС трябва да използва срещата на високо равнище в София на първо място, за да потвърди отново европейската перспектива на Западните Балкани. В същото време ние трябва да се стремим да подобрим човешките, дигиталните и инфраструктурните връзки във и между партньорите от Западните Балкани. И не на последно място, ние трябва да развиваме сътрудничеството в други сфери от взаимен интерес, включително миграцията и сигурността, каза Туск.

Словенският премиер призова също ЕС да има единен подход по въпроса за миграцията и политиката за предоставяне на убежище, като изрази тревога, че броят на мигрантите по балканския маршрут отново е значително нараснал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във