Банкеръ Daily

Свят

Siemens планира нетен нулев въглероден отпечатък до 2030 г.

Глобалният кампус на Siemens в Цуг, Швейцария, ще намали въглеродния си отпечатък. Инициативата е в съответствие с програмата за устойчиво развитие на компанията.

Направление "Интелигентна инфраструктура" на Siemens ще превърне централата си в Цуг, Швейцария, във въглеродно-неутрална до 2023 г., съобщиха от немската компания. За да постигне тази цел, през май тази година ще започне цялостно обновяване на кампуса, което ще продължи две години. Siemens ще инвестира около 63 млн. евро (70 млн. CHF) в ремонта.

В световен мащаб Siemens е решена да постигне пълна климатична неутралност на бизнес операциите си. Целта е всички производствени мощности и сгради на концерна по света да постигнат нетен нулев въглероден отпечатък до 2030 година. Досега компанията вече е намалила с 54% своите въглеродни емисии.

Устойчивостта е на първо място в дневния ни ред – не само що се отнася до технологиите, които доставяме на клиентите, но също така и при собствените ни операции. Опитът ни показва, че с нашите решения могат да се постигнат значителни икономии на енергия, достигащи до 30% в повечето сгради, казва Матиас Ребелиус, член на Управителния съвет на Siemens AG и главен изпълнителен директор на Интелигентна инфраструктура. 

Кампусът в Цуг е най-голямата локация на Siemens в Швейцария. Централата е образец за интелигентни сгради, които съчетават иновативни сградни технологии и възобновяема енергия за постигане на енергийна ефективност и декарбонизация. Основната офис сграда и фабриката, които отвориха врати през 2019 г., вече спестиха 600 тона CO2 през първата експлоатационна година, което съответства на намаление от 60 процента.

Решенията от портфолиото, включително системи, продукти и услуги, инсталирани през 2020 г., помогнаха на клиентите да намалят въглеродните си емисии със 7 млн. метрични тона.

В Швейцария Siemens е най-големият индустриален работодател. С цел по-нататъшна подкрепа на декарбонизацията всички локации на компанията ще бъдат оборудвани с инфраструктура на Siemens за зареждане за електрически превозни средства. Служителите ще могат да зареждат автомобилите си безплатно във всички локации на Siemens в Швейцария. В световен мащаб компанията се ангажира да превърне целия си автопарк в изцяло електрически до 2030 година.

 

141 години технологично съвършенство в полза на българската икономика

Siemens е представена в България от края на XIX век. Историята на компанията е тясно свързана с техническите нововъведения в страната  - от изграждането на телеграфната мрежа, електрификацията на редица обекти и знакови сгради, изграждането и развитието на телефонната мрежа, доставката на едни от първите рентгенови апарати, до днешните съвременни решения като най-екологичната електроцентрала с комбиниран цикъл на производство, модернизацията на производствените процеси в индустрията, интелигентните сградни технологии, медицинските апарати от най-висок клас.

В началото на 1991 г. Siemens възстановява традицията да присъства директно в страната и създава собствен oфис в София, в който са представени основните й направления. През октомври 1998 г. е регистрирана и пълнофункционална дъщерна фирма на концерна Siemens в България - "Сименс" ЕООД.

Днес "Сименс" ЕООД развива бизнес в сферата на транспорта, индустрията, енергетиката, сградните технологии. В компанията работят над 500 души, като близо 300 от тях са във фабриката за производство на измервателна апаратура за високо напрежение в Правец. Структурата включва и два компетентни центъра - в сферата на енергетиката и на сградните технологии, които подпомагат проекти на Siemens AG в цял свят.

"Siemens България" ЕООД е водещ доставчик на иновативни продукти, технологии и решения в сферата на индустрията, енергетиката, транспорта, здравеопазването и инфраструктурата. Бизнес интересите са насочени към областите на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията.  

От началото на март Румяна Парушева, ръководител "Комуникации" в Siemens България, е назначена за мениджър по устойчивостта (Sustainability Manager) на компанията. Новата длъжност е част от глобалната стратегия на Siemens AG, с която гарантира, че концепцията за устойчивостта ще бъде интегрирана във всички политики, решения, процеси и системи на компанията. В допълнение към новата си позиция, Румяна Парушева ще продължи да изпълнява и задълженията си на ръководител "Комуникации" на регионалната дъщерна компания на Siemens.

Facebook logo
Бъдете с нас и във