Банкеръ Daily

Свят

"Сяоми“ ще строи автомобилен завод в Пекин

Първата кола се очаква да излезе от поточната линия през 2024 г.

Китайският производител на електроника „Сяоми“ планира да строи завод за производство на автомобили в Пекин с годишен капацитет от 300 000 бройки, съобщи Радио Китай.

Новината бе обявена на церемония по подписване на договор в събота между компанията и управителния комитет на Пекинската зона за икономическо и технологично развитие.

Съгласно споразумението, „Сяоми“ ще създаде бизнес и търговско седалище, както и център за научна и развойна дейност за базата за автомобилно производство в зоната.

Автомобилният завод ще бъде построен в две фази. За всяка отделна фаза годишният производствен капацитет ще е 150 000 автомобила. Първата кола се очаква да излезе от поточната линия през 2024 г.

Глобалният дефицит на микрочипове вече нанесе сериозен удар върху автомобилната индустрия в цял свят, като дори принуди някои компании да спрат работа.В момента около 90% от световния добив на магнезий идват от Китай. Този метал е жизненоважен за производството на редица различни автомобилни компоненти. Неговата сплав с алуминия е широко разпространена и се използва във всичко - от резервоари за гориво до рамки на седалките и алуминиеви джанти.

Заради енергийната криза китайското правителство затвори 35 от общо 50 предприятия за добив на магнезий и скоро липсата на този метал ще се усети по целия свят. Първите признаци за това се появиха още през август, когато властите в най-многолюдната държава на света започнаха да намаляват производството в страната, като засега ограниченията ще бъдат в сила до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във