Банкеръ Daily

Свят

Сянката на независимостта пак надвисна над Шотландия

Отцепниците спечелиха изборите, очакват се следващите им ходове

Джонсън и Стърджън се разбират само пред обектива

След проведените на 7 май избори за регионален парламент Шотландия се придвижи с още една крачка към независимостта.

Партиите, обявяващи се за откъсване от Обединеното кралство, си осигуриха мнозинство. Шотландската национална партия, ръководена от Никола Стърджън, получи 64 места в местния парламент и едно не й достигна за абсолютно мнозинство. Шотландските Зелени, които също са за независимост, обаче спечелиха осем места.

В предизборния си манифест Шотландската национална партия пое ангажимент да проведе нов референдум за независимост, щом Ковид кризата отмине. "Въпросът за референдума не е дали, а кога ще се проведе", каза Стърджън на британския премиер Борис Джонсън в телефонен разговор веднага след обявяването на изборните резултати. Но пък решението дали да се разреши на Шотландия да проведе референдум за независимост е от правомощията на Лондон, а не на Единбург, и Джонсън незабавно отхвърли идеята, като я определи като "безотговорна и безразсъдна".

Шотландия вече проведе един референдум за независимост през 2014-та, в който шотландците гласуваха с разлика от 55% срещу 45% за оставане в Обединеното кралство. Британското правителство се съгласи да проведе този плебисцит, след като Шотландската национална партия спечели мнозинство в шотландския парламент, като го определи като събитие, което се провежда "веднъж в поколение".

Само че

подкрепата за нов референдум непрекъснато нараства

от 2016-та насам, когато Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, ход, на който се противопоставиха повече от 62% от шотландските избиратели.

След референдума за Брексит националистите обявиха, че Шотландия е изтеглена от ЕС против волята й и че тази съществена промяна в обстоятелствата оправдава провеждането на ново гласуване за независимост.

Въпреки че Шотландската национална партия обяви, че няма да има нов референдум преди приключването на Ковид кризата, намеренията й за следващите стъпки са ясни. На първо място трябва официално да бъде поискано от британското правителство разрешение за провеждане на ново допитване по същия механизъм, по който това беше извършено през 2014 година. Това трябва да бъде направено, защото на шотландския парламент са делегирани редица пълномощия, но британският парламент в Уестминстър все още контролира законодателството по "конституционните въпроси".

Привърженици на Шотландската национална партия

Националистите ще се мотивират с това, че имат ясен мандат, поет пред избирателите ангажимент и те и техните съюзници са спечелили мнозинство – и би било недемократично правителството на Обединеното кралство просто да каже "не", макар че апелът за демократична легитимност е по-скоро политически аргумент, отколкото правен. Но истината е, че

отцепниците не разполагат със законов лост

да принудят правителството на Великобритания да приеме такова законодателство сега. И повечето анализатори очакват Борис Джонсън, който публично се противопостави на идеята за ново гласуване за независимост на Шотландия, да отхвърли искането за провеждане на такова.

Следващата вероятна стъпка за партията на Никола Стърджън ще бъде да внесе свой собствен законопроект за провеждане на референдум в шотландския парламент, дори и без разрешение от Уестминстър. По всяка вероятност той би получил подкрепата на останалите партии в Единбург, които подкрепят независимостта. Такъв развой би завършил с юридическа битка във Върховния съд в Лондон, който ще бъде принуден да се произнесе дали шотландският парламент има правомощието да свика референдум сам. Повечето юристи смятат обаче, че е твърде възможно Върховният съд да го блокира.

Така че нов референдум в близко бъдеще е малко вероятен. Но ако шотландските националисти продължат да доминират местния парламент, ще става все по-трудно за британските лидери да отхвърлят исканията за ново гласуване.

Затова партията на Стърджън е избрала да се фокусира върху политическите аргументи за независимост, разчитайки на това, че осигуряването им ще й даде и правни аргументи. Британското правителство пък се надява да спечели с политическите

аргументи за запазване на целостта на Обединеното кралство

Очаква се кабинетът на Борис Джонсън да подеме кампания, фокусирана върху ползата, която Шотландия получава от британските публични разходи. В полза на такъв подход говорят и цифрите. Според доклада за правителствените разходи и доходи от Шотландия за 2018/2019 година данъчните приходи за британското правителство от северната област възлизат на 66 милиарда лири, като това число включва и доходите от нефтодобива в Северно море. За същия период обаче Шотландия е получила 81 милиарда лири от британския бюджет – което означава, че Лондон й е дал 15 милиарда лири повече, отколкото е получил.

Освен това, макар че напускането на ЕС и особено "твърдият" Брексит, наложен от правителството на Борис Джонсън, засилиха националистическите настроения в Шотландия, именно те правят по-трудна перспективата за излизане от Обединеното кралство, особено ако бъдещата независима Шотландия пожелае да бъде приета в Европейския съюз. Ефектът ще бъде най-тежко усетен в крайграничните райони, където безпрепятствената трансгранична търговия с Англия ще бъде подложена на изпитание от установяването на граничен контрол. Показателно е, че на последните избори в избирателните райони, разположени в близост до границата, спечелиха представители на шотландските консерватори, които се противопоставят на независимостта. Със сигурност Борис Джонсън ще положи сериозно усилие да наложи тази тенденция и в други райони на Шотландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във