Банкеръ Daily

Свят

Си: Конфликтът в Украйна да не премине в неуправляема ситуация

Китайският президент Си Дзинпин днес е заявил пред германския канцлер Олаф Шолц, че трябва да се положат всички усилия, за да не се допусне конфликтът в Украйна да се превърне в "неуправляема ситуация", съобщи от Асошиейтед прес, позовавайки се на китайското държавно радио. 

"Трябва да се положат всички усилия, за да се избегне засилването и разширяването на конфликта в Украйна, което може да доведе до неконтролируема  ситуация", е заявил Си по време на видеоразговор. Китайският президент е изтъкнал необходимостта от възстановяване на мира в Украйна чрез подкрепа за руско-украинските преговори, съобщи ТАСС, цитирайки в. "Женмин жибао". "Китай винаги е подкрепял мира. <...> Всяка от заинтересованите страни трябва да подкрепи възстановяването на мира чрез насърчаване на преговорите между Русия и Украйна", е заявил китайският лидер.

Си покани Германия да участва в Глобалната инициатива за сигурност, представена от него миналия месец, в която се поддържа принципът на "неделима сигурност", концепция, на която се позова Русия, за да оправдае нападението си срещу Украйна, посочва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във