Банкеръ Daily

Свят

Си: Китай не търси господство в Югоизточна Азия

Китайският лидер Си Дзинпин заяви, че Пекин не се стреми към господство в Югоизточна Азия, нито ще тормози по-малките си съседи, предаде Асошиейтед прес. Си каза това в обръщението си към онлайн конференция с участието на десетте членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), организирана по случай 30-ата годишнина от установяването на диалог между Китай и регионалното обединение.

"Китай е категорично против хегемонизма и политиката на силата, той желае да поддържа приятелски отношения със съседите си, заедно с тях осигурява траен мир за региона и по никакъв начин няма да се стреми към хегемония, камо ли да тормози по-малките", заяви китайският президент, цитиран от официалната китайска агенция Синхуа.

Китай многократно се е опитвал да разсее опасенията, породени от нарастващата му мощ и влияние, особено от претенциите му на практика към цялото Южнокитайско море, препокриващи се с териториални претенции на членки на АСЕАН като Малайзия, Виетнам, Бруней и Филипините.

Неотдавна кораби на китайската брегова охрана блокираха и използваха мощни водни струи срещу два филипински плавателни съда, каращи доставки за техни войници в района.

Китай иска чрез изграждането на писти за самолети и друга инфраструктура на острови, създадени върху коралови рифове чрез засипване с пясък и изливане на бетон, да затвърди присъствието си в този важен морски път, по който минават изключително важни маршрути за корабоплаването и в който има богати залежи на петрол и газ, както и много риба.

В същото време Китай остава изключително важен пазар за страните от АСЕАН и източник на инвестиции, а регионалното обединение се стреми да избягва конфликтите с Пекин. Китай освен това поддържа добри отношения с членки на АСЕАН като Камбоджа и Лаос и се въздържа да критикува военните в Мианма.

Китай е против военната активност на САЩ в региона, както и на всякакви други външни сили.

В обръщението си към форума Си посочи, че мирът е "най-големият общ интерес" на страните, и допълни, че Китай ще направи всичко възможно, за да избегне конфликти. "Ние трябва да бъдем строителите и защитниците на регионалния мир, да настояваме за диалог, вместо за конфронтация, за партньорство и необвързаност, и с общи усилия да се справим с различните негативни фактори, които заплашват да подкопаят мира", заяви китайският президент. "Трябва да упражняваме истински мултилатерализъм и да настояваме международните и регионалните въпроси да бъдат уреждани чрез преговори", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във