Банкеръ Daily

Свят

Си Ен Би Си: Русия изгубила ракета с ядрен двигател

Кремъл не коментира съобщенията, появили се в западни медии за паднала руска ракета с ядрен двигател, отбелязват руски издания. "За разлика от американската телевизия не разполагам с такава информация. Препоръчвам ви да потърсите нашите експерти в тази област - Министерството на отбраната", цитира "Комсомолская правда" президентския прессекретар Дмитрий Песков, помолен от журналисти да коментира информации в медиите от САЩ.

По-рано американската телевизия Си Ен Би Си съобщи, че според доклад на американското разузнаване руска ракета с ядрен двигател, изпробвана миналия ноември, може да е паднала в Баренцово море. Москва подготвяла сега операция с участието на три кораба, за да я извади, пояснява вестникът, цитиран от БТА.

Русия изгуби ядрена ракета, Америка я откри, резюмира "Лента" и се пита "какво е станало всъщност".

Анализирайки "контекста на новината", онлайн изданието предполага, че ракетата "Буревестник" може да е била тествана на архипелаг Нова земя. Според Си Ен Би Си в секретния американски доклад по случая нямало данни за потенциални рискове за здравето на хората и околната среда с оглед евентуални повреди по изпробваното оръжие.

Телевизията обаче цитира Ханс Кристънсън, ядрен експерт от Федерацията на американските учени, според когото при падане на ракета неизбежно изтича радиация. По думите му една операция за извличането й ще е трудно и опасно начинание. Той припомня опита на Русия от вдигането на атомната подводница "Курск", катастрофирала през 2000 г., когато Москва е потърсила техническа помощ от холандска компания.

След съобщението на Си Ен Би Си интернет потребители обърнаха внимание, че руски кораби маневрират необичайно край архипелаг Нова земя, се казва в материала.

По данни на телевизията от миналия ноември до февруари т. г. Русия е провела 4 теста на "Буревестник", всичките завършили с провал. Според военния експерт Виктор Мураховски обаче военните може нарочно да са използвали само стартовия бензинов мотор, без да включват ядрения реактор, замисляйки "планирано падане" в морето.

"Лента" вижда противоречие между новината на Си Ен Би Си и думите на руския лидер Владимир Путин, разказал през март за пръв път, че Москва разполага с подобно оръжие и разработката е успешна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във