Банкеръ Daily

Свят

Си Дзинпин: За 50 години трябва да се научим да живеем със САЩ

Байдън подчерта, че е провел "хубава среща" с китайския държавен глава Си Дзинпин.

През следващите 50 години най-важно в международните отношения ще бъде Пекин и Вашингтон да намерят правилния начин да живеят един с друг, заяви по време на видео срещата си във вторник с президента Джо Байдън китайският лидер Си Дзинпин.

Тя бе първата след двата им телефонни разговора по-рано, и продължи три и половина часа. По време на срещата двамата лидери обсъдиха редица важни въпроси на двустранните отношения и подчертаха, че тя е била „искрена, конструктивна, практическа и ефективна“ за увеличаване на взаимното разбирателство, както и е отправила силен позитивен сигнал към света.

В момента китайско-американските отношения се намират на кръстопът.

"Поради стратегически погрешна преценка, САЩ поеха курс към конфронтация с Китай и непрекъснато отправят предизвикателства, влошаващи сериозно двустранните връзки. На този фон срещата на Си Дзинпин и Джо Байдън показа посока за развитието на отношенията и от една страна ще бъде от полза за предотвратяване на бъдещи недоразумения и погрешни преценки, а от друга – за стимулиране на обмена и сътрудничеството", пише в анализ на Радио Китай.

На срещата, Си Дзинпин представи основните цели в развитието на Китай и неговата стратегическа визия, посочвайки че в новата епоха Пекин и Вашингтон трябва да се придържат към принципите за взаимно зачитане, мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество. Двете страни трябва да играят водеща роля за справяне с безпрецедентните предизвикателства пред света, да стимулират обмена на различни нива и в различни сфери, да работят за преодоляване на разногласията и чувствителните въпроси чрез конструктивен диалог и да засилят сътрудничеството и координацията по важни международни и регионални въпроси, подчерта той.

Джо Байдън заяви, че американско-китайските отношения трябва да останат стабилни и потвърди, че Вашингтон не се стреми към промяна на политическата система на Китай и умишлена конфронтация чрез засилване на отношенията със своите съюзници. 

Байдън подчерта, че е провел "хубава среща" с китайския държавен глава Си Цзинпин и изрази очакване онлайн разговорът им да бъде последван от взаимодействие между представители на двете страни в редица сфери.

"Сформирахме четири групи, ще съберем хора за съвместна работа по редица въпроси. Ще мога да разкаже повече през следващите две седмици", каза Байдън и посочи, че политиката на администрацията му спрямо Тайван остава без промяна.

На срещата Байдън и Си са се договорили да проверят възможността за преговори по въпроса за контрола върху въоръженията, каза съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан във връзка с притесненията на САЩ от ядрените и ракетни програми на Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във