Банкеръ Daily

Свят

Си Дзинпин призовава Тръмп към сдържаност за Северна Корея

Китайският президент Си Дзинпин каза на американския си колега Доналд Тръмп, че се надява всички страни да проявят сдържаност
по въпроса за Северна Корея и че Китай се противопоставя на всякакви действия, които са в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщи Ройтерс, като се позовава на китайски медии.

В телефонен разговор с Тръмп китайският лидер заявил също, че всички страни трябва да избягват действия, които водят до нарастване на напрежението, посочила държавната телевизия.

Японският премиер Шиндзо Абе също е разговарял с Доналд Тръмп. Двамата  настояват Пхенян да прояви сдържаност в момент, когато напрежението в района се засилва заради разработването на севернокорейската ядрена и ракетна програма.

Абе каза това пред журналисти, като напомни позицията на Тръмп, че всички варианти за действия към Северна Корея са на масата.

Съединените щати изпратиха самолетоносача "Карл Винсън" заедно с ескортни кораби във водите на Корейския полуостров. Пхенян заяви, че е готов да потопи самолетоносача, напомня Ройтерс.

В израз на солидарност два японски миноносеца се присъединиха към групата американски бойни кораби.

Северна Корея на свой ред заяви, че е готова да потопи американски самолетоносач, за да покаже военната си мощ.

Вестник. "Нодон синмун", орган на управляващата в КНДР Корейска трудова партия, сравнява самолетоносача "Карл Винсън" с "гнусно животно" и заявява, че един удар по него би бил "реален пример, за да покажем силата на нашата армия".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във