Банкеръ Daily

Свят

Си Дзинпин: Отношенията между Китай и Германия влизат в нова фаза

Отношенията между Китай и Германия предстои да навлязат в нова фаза, заяви днес китайският президент Си Дзинпин след среща с германския канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

"Китайско-германските отношения ще имат ново начало, в което се нуждаем от пробиви", каза Си на съвместна пресконференция с Меркел.

"Добре сте дошли тук в тези бурни времена за света", каза германският канцлер на китайския президент в момент, когато новото ракетно изпитание на Северна Корея може да хвърли сянка върху започващата в петък среща на лидерите на Г-20, предаде ДПА.

По думите на Меркел Китай и Германия могат да допринесат за "успокояване на тази необузданост и за създаване на по-спокоен свят".

Германия и Китай, които са на противоположни мнения с американския президент Доналд Тръмп по въпроса с климата, обещаха да работят заедно в областта на търговията и въздушно-космическите разработки, да постигнат напредък към споразумение за свободна търговия и да си съдействат за развитието на Африка и Афганистан. Тръмп критикува Пекин и Берлин и по различни търговски въпроси.

Меркел каза, че гледа с добро око на инициативата на Си, наречена "Икономическият пояс на Пътя на коприната", която призовава за разширяване на търговията в Азия, Африка и Европа с инвестиции в пристанища, железопътни линии и други инфраструктурни обекти. "С удоволствие бихме участвали в такива проекти и се надяваме на прозрачен процес по обществени поръчки", заяви германският канцлер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във