Банкеръ Daily

Свят

Си Дзинпин обеща да зачита автономията на Хонконг

Китайският президент Си Дзинпин обеща, че ще продължи да спазва автономията на Хонконг, където от юни се организират продемократични протести, предаде Франс прес.

Държавният глава каза това днес на прием в Пекин в навечерието на тържественото честване на 70-ата годишнина от установяването на комунистическия режим в Китай.

От три месеца Хонконг е разтърсван от протести. Демонстрантите казват, че има ограничаване на свободите, че Пекин засилва политическия контрол и настояват за излъчване на началника на местната изпълнителната власт с общи избори.

Си пое днес ангажимент да продължи в Хонконг прилагането на принципа "една страна, две системи", благодарение на който тази територия има независима съдебна система и свобода на словото.

Това изявление бе очаквано с особен интерес, тъй като демонстранти обещаха да смутят утрешните официални тържества. Думите на Си обаче в никакъв случай не представляват отстъпки - той просто напомни официалната позиция на Пекин, който твърди от самото начало, че спазва правните си ангажименти, отбеляза АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във