Банкеръ Daily

Свят

Си Дзинпин: Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата са тежки

Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Това заяви във встъпителното си слово при откриването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия президентът Си Дзипин, цитиран от АП. Сред сериозните предизвикателства, които Си открои като нерешени в достатъчна степен, са разширяваща се разлика в доходите, както и проблеми в сферите на заетостта, образованието, здравеопазването и други.

Си също така заяви, че през последните пет години социалната стабилност е била съхранена, а националната сигурност - укрепена.

Асошиейтед прес отбелязва, че признанието на китайския президент за икономическите предизвикателства буди изненада, тъй като очакванията са били в своята реч той да наблегне на увереността на партията и дългосрочните виждания.

По думите му партията ще трябва да поеме големи рискове и да преодолее "голяма съпротива". Си заяви, че в Китай са възникнали "някои остри проблеми в резултат на небалансирано и неправилно икономическо развитие". "Реалната икономика чака подобрения, а имаме да извървим и дълъг път в опазването на околната среда", каза той. "Трябва да вложим повече енергия в отстраняването на дисбалансите и дефектите в развитието и да предприемем сериозен опит за подобряване качеството и резултатите от развитието", заяви Си.

Китайските власти ще оставят пазара да играе решаваща роля при насочването на ресурси, предаде Ройтерс. Китайската икономика ще продължи да се отваря, а финансовите реформи ще станат още по-дълбоки. Предвижда се и същевременно ролята на държавните компании в икономиката да нарасне. Си каза също, че социализмът с китайска специфика е навлязъл в нова ера.

"Преди столетие оръдейните залпове на Октомврийската революция донесоха до Китай марксизъм-ленинизма. Водещите умове на Китай в научната теория на марксизъм-ленинизма откриха пътя за решаване проблемите на страната", каза той, като посочи още, че Китай няма да копира чужди политически системи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във