Банкеръ Daily

Свят

Швейцарското правителство призова избирателите да не отхвърлят свободното движение с ЕС

Швейцарското правителство призова избирателите в алпийската република да отхвърлят поставеното за гласуване на референдум предложение на крайнодясната Швейцарска народна партия (ШНП) да бъде прекратено споразумението с Евросъюза за свободното движение на хора, предаде Ройтерс.

Ако партията спечели референдума на 17 май - който е с обвързващ характер и получи прозвището "швейцарския Брексит", страната може да загуби привилегирования си статут в рамките на единния европейски пазар, който представлява незаменим фактор за икономиката на Швейцария.

Подобен развой може да доведе и до това алпийската република, която по принцип не е членка на ЕС, да бъде изхвърлена от шенгенската система за безвизово пътуване и от Дъблинския регламент за молбите за бежански статут, каза на пресконференция в Берн швейцарската правосъдна министърка Карин Келер-Зутер.

"Ще стигнем дотам да се наложи да градим наново нашите отношения с ЕС буквално от нулата", заяви тя.

Разрив в двустранните отношения ще постави Швейцария в много по-трудно положение, отколкото Великобритания след Брексит, предвид това, че ЕС по никакъв начин няма да бъде длъжен да преговаря, каза Келер-Зутер.

"На практика ще изпаднем в ситуация да се молим на най-големия ни търговски партньор", заяви тя. За 2018 г. ЕС е погълнал 52 процента от швейцарския износ на стоки и същевременно 70 на сто от целия внос на Швейцария е бил от съюза.

Референдумът е отражение на безпокойството от наплива на чужденци, които съставляват една четвърт от швейцарското население. За миналата година нетната миграция от ЕС и страните от ЕФТА Исландия, Норвегия и Лихтенщайн се е увеличил с близо 32 000 души, което е наполовина на общия брой за 2013 г., отбеляза Келер-Зутер.

Според деловите среди бизнесът се нуждае от квалифицирани работници от чужбина.

Евроскептичната ШНП - която е първа политическа сила в швейцарския парламент и държи две от общо седемте министерски кресла във федералния кабинет - отдавна се бори за поставяне на миграцията под национален контрол.

За Швейцария по принцип не е нещо нетипично отделните партии от дадена управляваща коалиция да прокарват различна политическа идеология с оглед на това, че всички по-важни въпроси в алпийската република се решават на референдуми.

Предложението на ШНП предвижда да бъде отпуснат едногодишен срок за договаряне на края на свободното движение, но шансът изобщо да има такива преговори е практически нулев, като се има предвид твърдата позиция на ЕС за един от основополагащите за него политически принципи, какъвто е свободата на движение.

В споразумението за европейско-швейцарските отношения присъства така наречената гилотинираща клауза. Наличието и задействането й означават, че ако свободното движение бъде премахнато, това автоматично ще доведе до отпадането и на другите фундаменти на цялата мрежа двустранни митнически спогодби (общо 120 спогодби), включително спогодбите за взаимното признаване на промишлените стандарти, обществените поръчки, земеделието, изследователската дейност и сухоземния и въздушния транспорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във