Банкеръ Daily

Свят

Швейцарският съд удари марихуаната

Федералният административен съд на Швейцария охлади страстите на любителите на канабис в алпийската държава. Това се случи на 11 март когато съдиите решиха съцветията на дрогата (предназначени за употреба от човека с оглед на въздействието им върху психиката) да се облагат с 25% данък, точно колкото и тютюна, защото именно те се пушат подобно на цигарите. На практика тази данъчна ставка означава 38 франка за килограм цветове на канабис.

Като се има предвид, че декриминализацията на марихуаната става напоследък общоприета практика в Европа и Северна Америка, швейцарският казус може да се превърне в интересен тест на въпроса как правителствата да облагат продуктите от растението. Канабисът с по-малко от 1% съдържание на тетрахидроканабинол (THC) - психоактивен химикал, който повишава настроението, може да се намери в швейцарските магазини за тютюн от 2017-а. Притежателите на до десет грама от лекия наркотик се глобяват със 100 франка (грубо 173 лева).

Всички опити на търговците на дребно да убедят швейцарските съдии да присъдят 12% данък върху марихуаната (колкото е и на другите тютюневи продукти) са били отхвърлени от съда. Все пак, решението може да се обжалва във Върховния съд на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във