Банкеръ Weekly

Свят

Швейцарският бизнес иска емигранти

Видни швейцарски политици и бизнес лидери призовават населението да отхвърли на референдума на 30 ноември предложението за налагане на стриктни ограничения на емиграцията, като предупреждават, че подобна мярка ще навреди на местната икономика. Инициативата за допитването до народа е на група активисти и защитници на околната среда "Екопоп". Тя предлага броят на имигрантите в държавата да се фиксира на 0.2% от нейните граждани, което е еквивалентно на 16 хил. чужденци на година. Това означава орязване на чистия имигрантски приток с над 75% от сегашните равнища. Начинанието на "Еврокоп" - "Спрете пренаселването - защитете нашите природни ресурси", призовава също да се отделят 10% от швейцарския бюджет за развитие за доброволно семейно планиране, което да предотврати прекалената раждаемост зад граница. 

Шефът на швейцарския фармацевтичен гигант "Рош" Северин Шван коментира пред местния вестник "Зонтагс", че "начинанието на "Екопоп" ще е истинска катастрофа за страната". Той подчертава, че "Швейцария държи на надеждност, откритост и иновации" и се опасява, че вотът може да доведе до значителната й изолация, още повече че тя не е член на Европейския съюз.

Предложеният от "Екопоп" референдум ще е второто в рамките само на девет месеца антиимигрантско допитване. Първото бе проведено на 9 февруари по идея на дясната евроскептична Швейцарска народна партия, която поиска местните жители да получат преференциален достъп до националния пазар на труда, а правата за постоянно пребиваване на чужденци и плащанията на осигуровки да бъдат ограничени. В резултат, след почти 12 години отворени граници за граждани на ЕС, 50.3% от имащите право на глас швейцарци поискаха квоти за имигрантите. Берн има три години време да въведе новите правила и да определи размера на квотите. Те ще засегнат на първо място работниците от Европа, повечето от които са висококвалифицирани.

Европейската комисия отговори на референдума, като замрази преговорите с Берн за участие на алпийската държава в основни изследователски и студентски програми и анулира преговорите за включване на Швейцария в подготвяната либерализация на енергийния пазар.

Привържениците на "Екопоп" твърдят, че е налице прекалено голям натиск върху земята и природните ресурси в Швейцария, чието население се е увеличило с повече от 140% от 1990-а досега и чужденците вече са почти 25% от осемте милиона жители.

Швейцарските банки, включително и "Ю Би Ес" и "Креди Сюис", са особено зависими от притока на чуждестранни служители, като 25% от персонала им е от ЕС. Повечето политически сили са против референдума на еколозите, като дори Швейцарската народна партия е разделена по темата. Лидерите й отхвърлят инициативата, докато някои регионални структури я подкрепят. Ръководителят на швейцарското федерално министерство на вътрешните работи Ален Берсе и министърът на икономиката Йохан Шнайдер-Аман предупредиха в интервюта в различни вестници, че допитването на "Екопоп" ще има отрицателен ефект, особено върху двустранните отношения с Европейския съюз.

Според последното проучване на обществените нагласи 58% от участниците в ноемврийския вот ще бъдат против предложението на "Екопоп". Само около една трета от анкетираните са казали, че ограничението на имиграцията, наложено от февруарския референдум, не е достатъчно. 

В Берн имат и друго голямо главоболие - отлив на богати туристи от Русия, които през миналата година са били на десето място сред чуждестранните посетители. В резултат на санкциите на Запада срещу Москва (които Швейцария като неутрална държава не подкрепи), спада на рублата и призивите на руския президент Владимир Путин към руснаците да избират да почиват в родината си броят на посетилите алпийския оазис е намалявал през всеки от месеците от май насам. През септември те са паднали с нови 13% спрямо същия месец на 2013-а, съобщи швейцарската статистическа служба на 3 ноември. 

Туризмът е доста по-маловажен за швейцарското стопанство от банковия и фармацевтичния сектор и, по оценка на местния туристически борд, отливът на руснаци ще струва на икономиката между 9 и 12 млн. франка през 2014-а. Въпреки това руските туристи са сред най-щедрите гости на Женева и харчат нашироко в ски курортите като Цермат и Сейнт Мориц. Така че отсъствието им ще е поредната лоша новина за скиорския бранш, който вече понесе щети от необичайно топлото време и от спада на туристи от ЕС заради силния франк и слабото стопанство на еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във