Банкеръ Daily

Свят

Швейцарската гвардия се грижи за сигурността на държавата град Ватикана

На днешния ден през 1506 г. по нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана - Швейцарската гвардия, която се грижи за сигурността на държавата град Ватикана.

Освен като всепризнат покровител на изкуствата, той остава в историята и като един от най-войнствените папи, по време на целия си понтификат (1503-1513 г.) води непрестанни войни. Нуждаейки се от доверена войска, той се спира на швейцарските войници, служещи по това време в много европейски дворове и славещи се като перфектните войни. На 22 януари папа Юлий II дава прием на първите 150 гвардейци, и тя се счита за рождена дата на Швейцарската гвардия.

Друг папа - Климент VII, дължи своя живот именно на смелите швейцарци. По време на опостушаването и плячкосването на Рим от войските на императора на Свещената Римска империя - Карл V, на 6 май 1527 г., 147 гвардейци загиват, защитавайки своя папа. Оттогава в памет на тази саможертва 6 май става Ден на Швейцарската гвардия, а новобранците в нея тогава полагат своите клетви.

До 1970 г. са съществували четири вида въоръжени сили: Дворянската гвардия, Палатинска (дворцова) гвардия, Папска жандармерия и Швейцарска гвардия. През 1970 г. папа Павел VI реформира въоръжените сили, ликвидирайки първите три вида и оставяйки за охрана на държавата само Швейцарската гвардия, основана през далечната 1506 година. През 2002 г. Йоан Павел II възстановява жандармерията, но оттогава тя изпълнява само полицейски функции и не е част от въоръжените сили.

Съществува специално споразумение между Светия престол и Швейцария. Всички служители трябва да са католици, неженени мъже с швейцарско гражданство, които са завършили основното си обучение в швейцарските въоръжените сили с удостоверение за добро поведение, на възраст между 19 и 30 години, и са най-малко 174 см височина. Трябва да са ергени (могат да се женят само след изрично разрешение и поне три прослужени години). Заплащането е скромно - около 1000 евро месечно.

Любопитен факт е, че макар и формално, в процентно съотношение, Ватиканът е най-милитаризираната държава в света.

Униформата на гвардейците е изработена от италианския художник и скулптор Микеланджело. Днешният вид на униформите обаче е дело на един от командирите на армията Жул Репон (1910-1921 г.). Тъмносиньото и жълтото на ивици са традиционните цветове, познати на всички. Папа Лъв Х прибавя червеното в чест на родът от който произлиза - Мидичите. При церемониални случаи гвардейците носят дълги алебарди, а офицерите рапири. Модерното оръжие на Швейцарската гвардия е зигзауер (пистолети SIG P225). SIGARMS е международна компания, обединяваща швейцарската SIG с германската Sauer и разположена в САЩ. SIGARMS е един от най-големите в световен мащаб оръжейни производители.

Държавата град Ватикана (официално на италиански: Stato della Città del Vaticano; на латински: Status Civitatis Vaticanæ) е най-малката суверенна държава в света - както по площ, така и по население.

Тя е разположена върху територия от около 44 хектара. Разположена е на Ватиканския хълм в западната част на Рим, столицата на Италия, и е изцяло заобиколена от града.

Това е църковна държава (вид теокрация), управлявана от епископа на Рим - папата. Всички най-висши държавни функционери са католически духовници от различни националности. Независимият град-държава е основан през 1929 г. с Латеранския договор между Светия престол и Кралство Италия. Според условията му, Светият престол има "пълна собственост, изключителна суверенна власт и юрисдикция" над града-държава.

На територията на Ватикана се намират религиозни и културни обекти, като например Базиликата "Свети Петър", Синкстинската капела и Ватиканските музеи. Те разполагат с някои от най-известните картини и скулптури в света. Уникалната икономика на Ватикана се поддържа финансово от продажбата на пощенски марки и туристически сувенири, такси за допускане до музеи, както и продажбата на публикации.

При употреба на български името на държавата се членува със спазване на правилата за пълен и кратък член.

Facebook logo
Бъдете с нас и във