Банкеръ Daily

Свят

Швейцария затяга COVID мерките

От понеделник Швейцария затяга мерките срещу COVID-19 в опит да ограничи петата вълна на пандемията и да изпревари разпространението на варианта Омикрон.

Затягането предвижда сериозно ограничаване на достъпа на неваксинирани хора до обществени обекти. Ще се въведе отново и задължението за дистанционна работа, обяви федералното правителство, цитирано от световните агенции.

"Само ваксинирани или излекувани вече ще бъдат допускани да влизат в ресторанти, културни заведения и спортни и развлекателни съоръжения, както и до събития на закрито", се посочва в изявление на Федералния съвет. В Швейцария наричат тези мерки 2G, от немските думи "genesen" (излекуван) и "geimpft" (ваксиниран).

С наближаването на коледните празници, отбелязвани обикновено в семеен кръг в алпийската страна, събиранията от частен характер ще бъдат ограничени до 10 души, включително деца, ако един от гостите навършил 16-годишна възраст не е ваксиниран или преболедувал.

Според федералните власти тези мерки трябва да задържат разпространението на инфекциите сред неваксинираните хора, "защото те предават вируса по-лесно и по-често се сблъскват с усложнения, когато са заразени".

По-голямата част от заразените с COVID-19 в Швейцария, които са настанени в интензивни отделения, както и другаде по света, не са ваксинирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във