Банкеръ Daily

Свят

Швейцария отпуска 1 млрд. евро за Източна Европа

Юнкер и Лойтхард

Швейцарското правителство съобщи днес, че ще деблокира над 1 милиард евро, за да продължи да помага, както прави вече 10 години, на източно- и централноевропейските страни членки на Европейския съюз, предаде Франс прес.

Тази "автономна помощ", която предстои да се гласува в парламента, се равнява на 1,3 милиарда швейцарски франка за нов 10-годишен период. Предназначението й е да намали икономическите и социалните несъответствия в Европа, което е в икономически и политически интерес на Швейцария, обясни в комюнике правителството.

Новината беше оповестена от президентката на Швейцария Дорис Лойтхард при посещение в Берн на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Швейцария показва, че е надежден партньор", заяви на пресконференция Юнкер. Обвинен от журналист, че е дошъл в Швейцария "да иска чек", председателят на ЕК увери: Не съм в Берн, за да получа подарък. Решенията на Федералния съвет (правителството) са самостоятелни и независими.

От 2007 г., в рамките на подпомагане на разширяването, Швейцария, която не е член на ЕС, но членува в Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), подпомага финансово множество проекти, които имат за цел да намалят икономическото и социално неравенство в страните от Централна и Източна Европа, присъединили се към ЕС през 2004, 2007 и 2013 г. Сумата възлиза на общо 1,3 млрд. франка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във