Банкеръ Daily

Свят

Швейцария ни помага за Институт в областта на високите технологии

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие днес посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен във връзка с приключването на мандата й.

България проявява интерес към опита на Швейцария в създаването на благоприятни условия за насърчаване на иновациите и високите технологии. Министърът на външните работи Светлан Стоев отбеляза това пред посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен на среща във връзка с приключването на мандата й. Сред акцентите в разговора са били отличните двустранни отношения, кампанията за ваксиниране срещу COVID-19, както и създаването и развитието на Изследователски институт по изчислителни науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с който да бъдат насърчени високите технологии у нас.

„Изграждането на партньорства между изследователските институти на двете страни и установяването на преки бизнес контакти би имало положително въздействие върху постигането на повече ползи за българската икономика“, е подчептал министър Стоев.

Първият ни дипломат е благодарил на Швейцария и лично на посланик Коен за усилията по създаване и развитие на Институт за научни изследвания в областта на компютърните науки към СУ "Св. Климент Охридски", който предстои да бъде открит съвсем скоро. Това става възможно, след като в края на февруари 2021 г. бе подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката, СУ "Св. Климент Охридски", швейцарския Федерален технологически институт в Цюрих  и Федералния политехнически институт в Лозана. С документа ще получим подкрепа за създаване на българско научно средище в областта на високите технологии.

Министър Стоев изрази благодарност към Швейцария и за подкрепата по пътя за присъединяване на България към Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Той също така е откроил личния принос на посланик Мюриел Берсе Коен за активизирането на политическия диалог и сътрудничеството между двете държави.  „Оценяваме високо помощта на Швейцария във важни области, като сигурност, стабилност, околна среда и подкрепа за реформи в рамките на българо-швейцарската програма“, заяви външният ни министър.

В хода на срещата беше засегната и темата за привличане на повече швейцарски инвестиции в България в индустрии с висока добавена стойност, както и допълнителни възможности за задълбочаване на сътрудничеството в области от общ интерес.

Във връзка с разпространението на коронавируса министър Светлан Стоев заяви, че България има желание и готовност да предостави ваксини на нуждаещи се трети страни. Той открои държавите с българска диаспора, сред които Молдова и Украйна, както и съседните на България страни от Западните Балкани. „Даренията все пак зависят от волята на тези, които ги получават. Успяхме да дарим ваксини на Бутан и сме в процес на реализиране и на други дарения“, посочи Светлан Стоев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във