Банкеръ Daily

Свят

Швейцария не даде одобрение за ваксината на "АстраЗенека"

Швейцария не даде одобрение за ваксината срещу КОВИД-19 на "АстраЗенека", заяви днес националният регулаторен орган по лекарствата "Суисмедик", като поиска повече данни за ефикасността и качеството, преди да одобри за използване ваксината, получила одобрение миналата седмица от Европейския съюз, съобщи Ройтерс. Страната обяви също, че е поръчала милиони допълнителни дози ваксини срещу COVID-19 от други производители.

Швейцария, която вече поръча 5,3 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", заяви, че изчаква резултатите от изпитванията в Северна и Южна Америка, включващи десетки хиляди души.

"Щом получим резултатите, временно разрешение съгласно процедурата за разпределение може да бъде издадено много бързо", посочи в изявление "Суисмедик". Според регулаторния орган наличните в момента данни не дават основание за положително решение относно ползите и рисковете.

Швейцария няма да може да отмени бързо ограниченията върху обществения живот, предназначени за овладяване разпространението на коронавируса, каза днес здравният министър Ален Берсе, отбелязвайки, че новите варианти на вируса представляват сериозен здравен риск.

"Всеобщо смекчаване на мерките не се очаква в края на февруари", каза на пресконференция министърът и добави: "Поставени сме пред дилема".

Властите затвориха ресторантите и развлекателните обекти, като ограничиха събиранията до пет души в опит да ограничат пандемията.

Броят на заразените с коронавирус в Швейцария нарасна с 1796 за последните 24 часа, като достигна общо 528 524 души, сочат данни на Федералната служба за здравеопазване. От началото на пандемията в Швейцария от COVID-19 са починали 8813 души, от които 42 за последното денонощие.

"Астра Зенека" и Окфордският университет очакват да произведат следващо поколение ваксина срещу COVID-19, което ще защитава от вариантите на болестта, до есента, съобщи междувременно Ройтерс.

Мене Пангалос, ръководител на отдела за научни изследвания на "Астра Зенека", каза това на брифинг. Той добави, че целта е дотогава да са готови не само с лабораторната работа, но и с клиничните изпитания.

Партньорите са убедени, че ваксината ще действа срещу британския вариант, заяви Андрю Полард, директор за ваксината от Оксфордския университет. Той добави, че данните за ефикасността при по-възрастното население се очакват скоро, но според досегашната информация тя е подходяща и за тази група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във