Банкеръ Daily

Свят

Швейцария може да затвори небето над Женева за срещата Байдън-Путин

Швейцария разглежда въпроса за възможното затваряне на въздушното пространство над Женева по време на провеждането в този град на 16 юни на срещата на върха Русия и САЩ, но окончателно решение засега не е взето. Това съобщи говорителят на  Федералното министерство на отбраната, защитата на населението и спорта Мирей Флери.

"Възможно е да бъде прието решение за закриване и наблюдение на въздушното пространство. Но към момента решение за това още окончателно не е взето", отбелязва тя. Флери подчертава и това, че "подготовката за срещата на върха продължава".

Срещата в Женева

Очаква се Путин и Байдън да се срещнат в Женева на 16 юни. Това ще бъде първата руско-американскиа среща на върха от юли 2018 година, когато президентът на Руската федерация се срещна в Хелзинки със заемащия тогава най-висшия държавен пост в САЩ Доналд Тръмп.

От Кремъл съобщават, че лидерите на Русия и САЩ планират "да обсъдят състоянието и перспективите за развитие на руско-американските отношения, стратегическата стабилност, а също така и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействието в борбата с пандемията и регионалните конфликти".

На 30 май Байдън заяви, че смята да повдигне и темата за нарушенаването на правата на човека.

От американска страна акцент ще бъде поставен вероятно и върху ситуацията в Украйна и Беларус.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във