Банкеръ Daily

На референдум:

Швейцарците отхвърлиха плановете за борба с климатичните промени

Мерките включваха нови данъци върху изкопаемите горива, върху самолетните билети и стимулиране на възобновяемите енергийни източници.

Швейцарците отхвърлиха на референдум плановете на правителството за борба с климатичните промени.  51% от гласувалите казаха "не" на предвидените мерки.

Мерките включваха нови данъци върху изкопаемите горива, върху самолетните билети и стимулиране на възобновяемите енергийни източници.Така Швейцария се стремеше да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата, а именно – до 2030 г. да се намалят вредните емисии наполовина спрямо нивата от 1990 г.

В неделя швейцарците гласуваха на референдуми по пет въпроса -  "за" или "против" забрана за употребата на синтетични пестициди в земеделието и вноса на такива продукти в страната.  Швейцария можеше да стане първата в Европа, забранила пестицидите, но 61 на сто от гласовете бяха срещу забраната на изкуствените пестициди. 

Също толкова избиратели - 61 процента, са се обявили против друга популярна инициатива, предвиждаща държавни субсидии само за фермери, които не използват пестициди, не употребяват антибиотици превантивно или системно и отглеждат само толкова животни, колкото могат да изхранват с продукция от собствените си стопанства.

Друга тема е и справянето с ковид кризата. Швейцарците гласуваха  и за антитерористичен закон, който дава повече правомощия на полицията. Според първоначалните данни повечето гласували (57 на сто) подкрепят закон, улесняващ полицията да предприема превантивни действия срещу "потенциални терористи", въпреки предупрежденията, отправени от ООН и "Амнести интернешънъл".

Полицията ще може по-ефикасно да следи такива хора на възраст над 12 г., да ограничава движението им и да ги вика на задължителни разговори. От 15-годишна възраст - с одобрението на съдебен орган, "потенциалните терористи" ще може да бъдат поставяни под домашен арест за срок до 9 месеца.

Екологичните обаче доминираха в допитванията - сред въпросите бяха и качествата на питейната вода, както и въглеродната неутралност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във